De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Robert Schonewille geeft Berkum net dat beetje extra

Robert Schonewille geeft Berkum net dat beetje extraRobert Schonewille geeft Berkum net dat beetje extraRobert Schonewille geeft Berkum net dat beetje extra
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

AMATEURVOETBAL

Zijn basisplek is onomstreden. Nieuwkomer Robert Schonewille (31) geeft de hoofdmacht van Berkum dit seizoen net het beetje extra. De van eersteklasser WHC overgekomen routinier weet bij zijn zevende club ondertussen wel hoe de hazen lopen in de hogere regionen van het amateurvoetbal. Met Berkum wint hij zaterdagavond met 3-0 de streekderby tegen Sportclub Genemuiden.

Elim, HODO, Jong Emmen, HHC, MSC en vier jaar WHC. Na een mooie periode in Wezep was hij aan iets anders toe. Het werd Berkum. “Een heel andere club dan WHC, waar vooral passie en inzet het handelsmerk is. Jammer dat we twee jaar geleden degradeerden uit de hoofdklasse. Ik wilde de club toen niet in de steek laten. De reden van mijn vertrek is dat ik wel steeds vaker dacht dat mijn plafond toch hoger ligt dan de eerste klasse. Ik kende spelers van Berkum en de indruk die ik van de club kreeg werd ook bevestigd. Prima georganiseerd. met een goede uitstraling.”

Schonewille blaast niet graag hoog van de toren. “Natuurlijk zijn we goed begonnen maar je hoort mij niet zeggen dat we titelkandidaat zijn. In de divisies wordt trouwens nog wel wat anders gevraagd hoor. Zover zijn we nog lang niet. Maar we beschikken wel over een mooie mix van talent en routine. We zien wel waar we op uitkomen. Deze groep kan nog wel door groeien. We zijn nog maar net op weg.”

Heksenketel

De middenvelder kijkt met plezier terug op zijn tijd bij de diverse clubs. “Vooral het duel met HHC bij medetitelkandidaat Spakenburg in de toenmalige topklasse. We verloren met 1-0 maar de fantastische entourage op Sportpark Westmaat, de spanning en beleving maakten diepe indruk op me. Ook de finale van het Protos-zaaltoernooi voor 2500 knotsgekke supporters in de winterstop blijft me altijd bij. Wat een heksenketel.”

Controlerende rol

In de derby tegen Genemuiden staat Schonewille vanaf de aftrap op zijn vaste stekkie. “Ooit was ik aanvallende middenvelder. Ik speel nu al lang in een controlerende rol.” De in Meppel woonachtige Schonewille maakt ook tegen de groenwitten de negentig minuten vol. Op een regenachtig De Vegtlust komt na rust pas het overwicht van Berkum tot uitdrukking in doelpunten. Ivar Nijboer, Jorben Nieuwehuis en Jonathan van Marle halen de trekker over. Schonewille spreekt vooral van een teamprestatie. “We waren beter, ook in de eerste helft al toen er nog niet werd gescoord. Zij misten wat spelers zoals Jens Jurn Streutker en keeper Patrick Jansen. Maar dit was simpelweg een afgetekende zege.”