De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Voorzitter TV PAF: 'het wordt pas problematisch als we weer op slot moeten'

Voorzitter TV PAF: 'het wordt pas problematisch als we weer op slot moeten'
Spelers van TV PAF en TC '91 2 (gemengd). Het thuisspelden PAF won het Zwolse onderonsje in de tweede klasse zaterdag met 4-1.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Er wordt weer getennist in competitieverband en dat is een geschenk uit de hemel voor tennisclubs, die met lede ogen moesten toezien hoe het complete voorjaar en daarmee de o zo belangrijke voorjaarscompetitie in het coronawater viel. TV PAF heeft gered wat er te redden viel en dat was nog best veel.

Het duurde lang voordat de KNLTB dit voorjaar een streep zette door de voorjaarscompetitie, wetende hoe belangrijk deze is voor verenigingen. De voorjaarscompetitie is voor veel clubs het 'hart van het seizoen' en de periode waarin een groot deel van de omzet wordt binnengehaald (met kantine-inkomsten). Het is tevens de periode waarin clubs nieuwe leden binnenhalen. Niet zo gek dus dat er nog lang, tegen beter weten in, gezocht werd naar een mogelijkheid om de competitie uit te stellen in plaats van af te stellen. Dat afstel kwam er toch en de competitie die nu twee speelronden onderweg is heet de KNLTB competitie 2020 en komt in plaats van de najaarscompetitie.

De aantallen zijn wat minder dan in het voorjaar, maar bij TV PAF (waar in totaal 31 teams meedoen) is het vrijdagavond en zaterdag volle bak. “Binnen de coronamaatregelen natuurlijk”, benadrukt voorzitter Cor-Jan Bruggeman van de tennisvereniging op sportpark Marslanden.

Voor PAF viel de schade uiteindelijk mee. Weliswaar viel de voorjaarscompetitie weg –“en dat haal je financieel ook niet meer in”-, maar de club heeft in de zomer wel een open dubbeltoernooi (35+) gehouden en de clubkampioenschappen gingen ook 'gewoon' door. “Allemaal succesvol verlopen”, zegt Bruggeman. “Buiten is er veel mogelijk. Zeker als je zoals wij wat ruimte op het park hebben.”

Problematisch werd het daardoor niet voor de ruim zeshonderd leden tellende club, maar investeringen zoals het aanschaffen van een blaashal moeten wel op de lange baan worden geschoven. “Daar komt bij dat we ook extra kosten hebben. Nu voor de competitie hebben we een heel grote tent voor de kantine (als mensen moeten schuilen moeten ze dat verantwoord kunnen doen). We hebben daarmee honderd vierkante meter extra kantineruimte gecreëerd. Er zijn dus extra kosten en je kunt wat minder verdienen. Maar wij zijn een financieel gezonde vereniging. We hebben een buffer van 50,000 euro in onze begroting. Dus we zijn prima in staat om dat op te vangen. Die buffer hebben we nog niet eens nodig. Het wordt pas problematisch als we weer op slot zouden moeten. Tot nu toe is dat gelukkig niet aan de orde, niet in deze regio. We doen het goed hier.”

Padel in opkomst

Er doen dit najaar circa 27.000 teams mee aan de KNLTB Competitie 2020, zoals de uitgestelde voorjaarscompetitie wordt genoemd. Dat is drieduizend minder dan er normaal gesproken meedoen aan de voorjaarscompetitie, dat door veel clubtennissers als het hoogtepunt van het tennisjaar wordt gezien.

Onder de 27.000 deelnemende teams 731 padelteams, en dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er 383 padelteams meededen aan de najaarscompetitie. Die trend is in de regio rondom Zwolle goed terug te zien. In Meppel en Kampen doen de beste tennissers, om verschillende redenen, mee aan de padelcompetitie. KJLTC (Kampen) en MLTC (Meppel) spelen met een team in de hoofdklasse padel, het op een na hoogste niveau. Daar kan Padel Zwolle, dat met zes teams aan de competitie meedoet, nog niet aan tippen. Vijf teams spelen in de eerste klasse en een in de derde.

Zwolse verenigingen

Bij de zeven Zwolse tennisclubs liggen er (nog) geen padelbanen en focust zich men dus op de tenniscompetitie. Na TC `91 (46) en TC Ittersum (41) is TV PAF de vereniging met het meeste aantal competitieteams (31). Dat is iets minder dan in het voorjaar, maar ongeveer gelijk met het aantal dat normaal gesproken in de najaarscompetitie wordt gehaald. ZLTB doet met 26 teams mee, ZTC De Pelikaan met 19, TVZ750 met 12 en TC WVF met 8.

"KJLTC (Kampen) en MLTC (Meppel) spelen met een team in de hoofdklasse padel, het op een na hoogste niveau. Daar kan PadelZwolle, dat met zes teams aan de competitie meedoet, nog niet aan tippen".........'daar kan PadelZwolle AL WEER BIJNA aan tippen' lijkt mij meer op zijn plaats. Kampen en Meppel zijn grote tennisverenigingen met 500/600 leden, PadelZwolle is 3 jaar geleden begonnen met 0 leden en speelt binnen 3 jaar met 4 teams in de eerste klasse. In 2018 landskampioen geworden in de hoofdklasse, met padellers die nu bij Kampen en Meppel spelen, ook niet verkeerd toch!
MBsport | woensdag 23 september 2020 20:21