De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Berkum-debutant hoopt snel weer een club in het betaald voetbal te vinden

Berkum-debutant hoopt snel weer een club in het betaald voetbal te vinden
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Max Leeflang maakte zaterdag zijn debuut in de hoofdklasse voor Berkum en de achttienjarige verdediger hield zich prima staande tegen de een kop grotere WHC-spits Jonathan van Marle, die volgend seizoen voor Berkum speelt. Als het aan Leeflang ligt is hij dan al weer vertrokken naar een club in het betaalde voetbal. "Misschien wel een eredivisieclub", zegt de verdediger/middenvelder, die in de winterstop bij PEC Zwolle vertrok.

Leeflang maakte met onder meer Eliano Reijnders dit seizoen deel uit van PEC Zwolle Onder 19, maar zag geen perspectief meer op een doorbraak in het eerste elftal. “Ik had het niet meer naar m’n zin”, zegt Leeflang. “Voor mijn gevoel was het klaar en ik wilde graag wat nieuws.” De gang naar Berkum, de club waar hij opgroeide, moet er voor Leeflang eentje zijn in de categorie ‘één stap terug en daarna twee vooruit’. En die stappen vooruit moeten niet te lang duren. Deze zomer al hoopt Leeflang een contract te tekenen bij een betaald voetbal-club. Er zijn al contacten gelegd. “Misschien wel bij een eredivisieclub”, verklapt Leeflang, die de lippen stijf op elkaar houdt als hem wordt gevraagd naar namen.

Als het aan Berkum ligt, vindt Leeflang die BVO nog niet in de komende jaargang. Tegen WHC, waar zijn vader Mark jarenlang in de spits speelde, geeft Leeflang een keurig visitekaartje af. Met name in de tweede helft, waarin WHC jaagt op een doelpunt, kan hij zich onderscheiden met goede ingrepen. In de lucht was het wel lastig tegen Van Marle. “Hij is veel groter dan ik, dus dat was wel moeilijk. Hoe je dat aanpakt? Gewoon met een duel tegen hem aan springen, zodat hij niet zo goed kan koppen. Dat is denk ik redelijk gelukt.” Met zijn 1m77 lijkt een toekomst als centrale verdediger niet voor de hand te liggen, maar Leeflang is dan ook eigenlijk een middenvelder.

Blessures, waar Berkum er heel veel van heeft momenteel, van Jasper Bremmer en Marc van der Meulen maakten de weg vrij voor Leeflang zijn eerste optreden.”Donderdag op de training stond ik centraal met Petje samen (Patrick van der Veen, MdR). Toen had ik al een vermoeden. Marc was niet helemaal fit en toen ik hem vandaag zonder tas zag aankomen, wist ik genoeg.”

Dat Berkum zaterdag met 2-1 won van WHC maakte de nederlaag tegen DETO eerder in de week misschien nog wel pijnlijker. “We hebben het toen verkloot. De eerste helft was fantastisch tegen DETO en de tweede helft was het helemaal weg. Heel zonde, want we hadden gewoon mee kunnen doen in die derde periode”, zegt Raymond Schuurman, bezig aan zijn laatste wedstrijden als trainer van Berkum.