De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Handbalvrouwen debuteren met winst in hoofdklasse; 'Hier horen wij thuis'

Handbalvrouwen debuteren met winst in hoofdklasse; 'Hier horen wij thuis'
HV Zwolle Michelle Mennink
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De handbalvrouwen van Travelbags laten bij hun debuut in de hoofdklasse zien waarom zij vorig seizoen na twee jaren 'net niet' de titel in de eerste klasse veroverden. "Dit is ons niveau. Hier horen wij thuis", zegt Travelbags/HV Zwolle-trainer Lambert Bouwman na de 23-19 zege over OBW.

Even lijkt het euvel waardoor de vrouwenploeg jarenlang tegen de promotie aanhikte, een monster genaamd stress/spanning, weer de kop op te steken bij het debuut op het vierde landelijke handbalniveau. Sporthal Zwolle-Zuid wordt steeds iets stiller nadat de ploeg de gezonde wedstrijdspanning snel van zich afschudt en met hoogstaand, aantrekkelijk handbal afstand neemt van OBW uit Zevenaar. Na de pauze komt er echter zand in de aanvalsmachine, die begint te sputteren en zelfs even helemaal vastloopt.

Waar er op dit soort momenten eerder nog wel eens ontploffingsgevaar dreigde, laat de ploeg nu zien dat het het gereedschap heeft om het probleem te repareren. Dit gebeurt echter niet voordat de voorsprong van maximaal zes goals als sneeuw voor de zon verdwijnt. Van 14-8 gaat het naar 14-10 en van 16-12 gaat het naar 16-16. Opgelegde kansen, waaronder twee strafworpen, gaan er niet in, maar in plaats van dat de paniek toeslaat, toont Zwolle mentale veerkracht. Verdedigend blijft het staan als een huis en het vertrouwen in eigen kunnen is groot genoeg om ervan uit te gaan dat 'de volgende kans' er wel in gaat. Hoekspeelster Michelle Mennink toont haar klasse met twee belangrijke doelpunten (17-16 en 19-17) en vanaf 20-19 loopt Zwolle uit naar een eindstand van 23-19.

'Niet onze beste wedstrijd'

Het is een overwinning die boekdelen spreekt; debuteren op een hoger niveau, niet optimaal presteren en toch winnen. “We speelden vandaag niet onze beste wedstrijd. Want als je wel gewoon blijft scoren, rol je deze ploeg op”, zegt Bouwman, die bij tegenstander OBW slechts twee gevaarlijke speelsters ziet. Zwolle is inmiddels op een punt dat veel speelsters een actie en een doelpunt kunnen maken. “We hebben nu een brede ploeg met een goeie opbouw, sterke cirkellopers en goede hoekspelers. Hier doe je het voor. Al dat harde werk”, doelt Bouwman op zijn jarenlange inzet bij HV Zwolle en daarvoor SV Zwolle (tot de fusie met Tyfoon in 2016). De ervaren handbalman is niet alleen trainer, maar ook hoofd opleidingen van de fusieclub. Op die taak kan hij zich dit seizoen nog meer richten nu er ook een trainer voor het tweede vrouwenteam is aangesteld, Erik Reijers.

Naast een trainer voor dames 1 en 2 en heren 1 heeft de Zwolse club ook op veel lagere teams inmiddels een gediplomeerde trainer gezet. Het onmiskenbare bewijs dat de vereniging in de lift zit.

Dramatische start nekt mannenploeg

De nieuwe trainer van heren 1, dat de afgelopen seizoenen door verschillende mensen werd 'geleid', luistert naar de naam Peter Born.

De 46-jarige oud-speler van SV Zwolle debuteerde met een 26-31 nederlaag tegen Cabezota. Geen schande, aangezien die ploeg één van de titelkandidaten is in de eerste klasse. “In de eerste tien minuten geef je het weg”, zegt Born, die zijn ploeg dramatisch ziet starten (1-8). Dichterbij dan drie doelpunten verschil komen de handbalmannen vervolgens niet meer. Het team dat een hoop spelers na afgelopen seizoen zag vertrekken heeft als doelstelling om dit seizoen bij de eerste vier te eindigen.