De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Daarvoor sta je in het eerste: als je voor het doel komt, moet die bal erin’

‘Daarvoor sta je in het eerste: als je voor het doel komt, moet die bal erin’
Annelot van der Laan, overgeheveld van het tweede, aan de bal.
Foto: Barbara Timmermans
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Waar voor de mannen van Travelbags/HV Zwolle in hun debuutjaar in de eerste klasse alles meer dan handhaving is meegenomen, is het verwachtingspatroon bij het vrouwenteam een stuk hoger. De Zwolse vrouwen doen de laatste twee seizoenen mee om de bovenste plaatsen, en hopen dit seizoen dat laatste stapje, naar de titel, te kunnen maken. Het zal weer beslist gaan worden op details, weet trainer Lambert Bouwman.

“We willen allemaal graag een stapje hogerop. Die ambitie is er zeker, maar het moet allemaal net kloppen. Vorig seizoen deden we in de eerste helft fantastisch mee en vervolgens krijg je twee cruciale wedstrijden, die je verliest, en dan is het over. Het zal dit seizoen ook weer een strijd worden tussen drie, vier ploegen. Haarle, Broekland, Heeten, Zwolle. In die onderlinge wedstrijden komt het aan op details.”

Een balletje dat wel of niet goed valt, een scheidsrechterlijke dwaling, blessures en schorsingen. En dan is daar ook nog het fenomeen spanning, of druk. Met dat laatste facet hadden de Zwolse vrouwen het afgelopen seizoen niet altijd even makkelijk. In een paar cruciale wedstrijden ging het mis. Om het kwartje dit seizoen de goede kant op te laten vallen, moet in ieder geval het scorend vermogen omhoog, denkt Bouwman. “We hadden vorig seizoen in bepaalde wedstrijden te veel kansen nodig. Dat zijn processen en ik hoop dat we daar dit jaar weer een stap in hebben gezet.”

Afscheid aanvoerster

Waar HV Zwolle afscheid heeft genomen van de linkshandige aanvoerster Nynke ten Have-Reumer heeft het met Leonie Oldenburg en Floor Lensing twee aanwinsten van buitenaf erbij, plus een aantal doorgeschoven speelsters uit het tweede. Of die aanwinsten scorend wel het verschil kunnen gaan maken, durft Bouwman niet te zeggen. Handballen kunnen ze op dit niveau allemaal, maar wie gaat het beste met de druk om? “Dat moet nog blijken. In trainingen lukt er veel, maar in wedstrijden komen er andere dingen bij kijken. Spanning, publiek, entourage. Als je voor het doel komt, moet die bal er gewoon in, klaar. Hoe dat maakt niet uit, maar die bal moet er gewoon in. Daarvoor sta je in het eerste vind ik. Daarvoor heb ik je geselecteerd.”

Druk vanuit de vereniging om de stap naar de hoofdklasse te maken is er niet. “Hopelijk kunnen ze iets langer meedoen om de titel dan vorig seizoen”, zegt voorzitter Bernd Huizing. “Maar promotie is geen doel op zich. Het speerpunt voor dit seizoen is de trainersacademie."

SportService Zwolle

In navolging van voetbalclub WVF gaat ook HV Zwolle gebruik maken van de trainersacademie, een initiatief van SportService Zwolle. Met SportService Zwolle en het Nederlands Handbalverbond gaat de handbalvereniging intern mensen opleiden. "Daarmee borduren we eigenlijk voort op het 'coach-to-coach-traject', wat SV Zwolle al had. Dat wordt nu nog breder en gestructureerder uitgevoerd. Met SportService Zwolle zijn we bezig dit in te bedden in de vereniging. Dat het niet neerkomt op een aantal individuen, maar dat het beleid is", verklaart Huizing.

Intern opleiden

HV Zwolle hoopt op deze manier elk seizoen een aantal trainers op te leiden. "We hebben er dit jaar al rekening mee gehouden in de begroting, we gaan een aantal trainers die cursus aanbieden. Het mooie is dat veel bestaande trainers dat ook willen. Zo leiden we intern mensen op. Dat is mooi, want de basis moet toch uit de vereniging komen", aldus Huizing, die verklapt dat de club ook bezig is met een zelfde soort traject voor scheidsrechters. "Eind vorig jaar zijn veel jeugdleden afgefloten dus die kunnen de jongste jeugd gaan fluiten. Dat willen we ook inbedden. Dat we elk jaar een aantal leden vanaf veertien jaar die scheidsrechterscursus laten doen. Als er dan één of twee enthousiast zijn en willen blijven fluiten, heb je mooi een bondsscheidsrechter en voldoe je ook weer aan de verplichting vanuit de bond."