De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Handbaltrainer onder de indruk van mogelijkheden bij HV Zwolle

Handbaltrainer onder de indruk van mogelijkheden bij HV ZwolleHandbaltrainer onder de indruk van mogelijkheden bij HV ZwolleHandbaltrainer onder de indruk van mogelijkheden bij HV Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

HANDBAL

Met de onzekerheid rondom corona heeft het voor de nieuwe handbaltrainer Nico Einhaus niet heel veel zin om uitgebreid vooruit te kijken op het seizoen of een gedetailleerde doelstelling neer te leggen. Het was al spannend of de eerste competitiewedstrijd door kon gaan.

Het kan dit seizoen alle kanten op, zegt de handbaltrainer uit Hengelo, en daarmee doelt hij niet op de ranglijst in de hoofdklasse, maar wel op de onzekerheid die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de laatste weken weer zo toeneemt, houdt de sportwereld haar hart vast.

“Het wordt een heel apart jaar, waarbij je iedere week hoopt dat je kunt spelen. Ik heb er geen hoge verwachtingen van. De heren van Zwolle speelden al twee keer niet door afmeldingen van de tegenstanders”, vertelt de 53-jarige Einhaus, die zelf ook te maken kreeg met een speelster die klachten had en moest worden getest op corona. De eerste competitiewedstrijd dreigde hierdoor niet door te gaan omdat het team in qurantaine zou moeten wanneer de uitslag positief was geweest. Gelukkig voor de club was de uitslag negatief en kon de wedstrijd doorgaan, maar dit werd pas zo'n twee uren vantevoren duidelijk. Lees hier meer over de eerste competitiewedstrijd, die teleurstellend verliep.

Voor een binnensport zoals handbal is de uitdaging om alles in veilige banen te leiden groot. De eerste competitiewedstrijd in de eigen sporthal Zwolle-Zuid, zaterdag 4 oktober, is een spannende test. “Het is telkens snel schakelen. Je hebt er eigenlijk een extra vrijwilligerstaak bij, en het is toch al lastig met vrijwilligers binnen de vereniging. Maar goed, het positieve is dat we mogen spelen”, vertelt voorzitter Bernd Huizing, die zijn bestuurstermijn onlangs met vier jaren verlengde.

Het is een druk jaar voor hem geweest met, voordat corona de kop opstak, al een lastige situatie rondom het vrouwenteam. Hermann Dalbke stapte na een haf jaar op als trainer en omdat een vervanger niet zomaar gevonden was, nam Lambert Bouwman de honneurs waar. “Een tijdelijke oplossing”, wist Huizing, die met het bestuur lang op zoek was naar een opvolger. Uit drie beschikbare kandidaten kwam Nico Einhaus als beste naar boven. “Heel veel keus is er niet in handbaltrainers op dit niveau”, geeft de voorzitter aan. Desalniettemin denkt hij dat Einhaus een schot in de roos is. “Qua persoon, ervaring en de manier waarop hij training geeft, lijkt het heel goed te passen”, zegt Huizing, die wegblijft van vergelijkingen met de voorgangers van Einhaus, Hermann Dablke en Lambert Bouwman.

Intensiteit

Keeper Taylor Onderberg, dit jaar weer helemaal terug na een kindje te hebben gekregen afgelopen seizoen, heeft daar minder moeite mee. Op een intensiteitsschaal, waarbij Bouwman een ‘10’ is en Dalbke een ‘1’, plaatst zij de nieuwe trainer ergens in het midden. “Lambert was verbaal erg aanwezig (tijdens wedstrijden). Herman was wat ouder en dat zag je af en toe ook wel. Een hartstikke aardige man, maar voor ons niet de juiste trainer. Dan hebben we liever iemand die heel gedreven en gemotiveerd langs de kant staat”, vertelt Onderberg. Volgens de routinier (26) is er met Einhaus tot dusverre een betere klik. Al mag hij van Onderberg nog actiever zijn langs de lijn. “Ik hou daar wel van als iemand zich langs de kant laat horen.”

Mogelijkheden groter dan bij dorpsvereniging

Einhaus zelf is tot dusverre erg te spreken over wat hij bij de fusievereniging heeft gezien. De man die zelf nooit handbalde maar door zijn dochters betrokken raakte bij de sport, trainde de vrouwenteams van Wesepe, Heeten en TVO in de hoofdklasse, maar liep daar altijd tegen de beperkingen van een kleine dorpsvereniging aan. “Dan heb je een eerste, een tweede, maar vaak geen A- en B-jeugd. Dan heb je een heel lange weg te gaan wil je nog een stap omhoog.”

Of die stap omhoog er met de vrouwen van Travelbags/HV Zwolle wel inzit, is de vraag. De spelersgroep zal daarin flink moeten investeren en niemand gaat er vanuit dat de ploeg dit seizoen zomaar even meedoet om de prijzen in de hoofdklasse. Maar met de mogelijkheden die er in Zwolle zijn is Einhaus niet bang voor die stap.

Divisieniveau

“Hier heb je een dames 1 van twaalf, een dames 2 van tien speelsters. Dat loopt door in de jeugdteams. Dat ziet er heel goed uit”, zegt Einhaus. “Als die mogelijkheid zich voordoet, dan waarom niet? Het is wel belangrijk dat je daar dan ook kunt blijven en een vaste waarde wordt op dat niveau”, zegt Einhaus over een eventuele promotie. Het zou de kers op de slagroomtaart zijn van een meer dan twintig jaar durende trainersloopbaan. Na acht seizoenen in de hoofdklasse (het vierde landelijke niveau) wil Einhaus met de Zwolse handbalvrouwen wel eens proeven aan het divisieniveau. Het is een stip aan de horizon.