De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Handbalsters Zwolle op rand kampioenschap

Handbalsters Zwolle op rand kampioenschap
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het is een droomscenario voor de handbalvrouwen van trainer Lambert Bouwman. Travelbags/HV Zwolle kan volgende week in eigen huis kampioen worden in een duel met de rechtstreekse concurrent Groessen, de enige ploeg die Zwolle dit seizoen wist te verslaan.

"Nee", zegt trainer Lambert Bouwman resoluut op de vraag of zijn team een feestje heeft gevierd na de 22-38 winst op Seine Wonen Heino/HHZD. "We zijn nog geen kampioen, bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. We zijn wel heel goed bezig met z'n allen." Nog een puntje hebben de vrouwen van Travelbags/ HV Zwolle nodig om de al jaren felbegeerde titel in de eerste klasse te veroveren. Na de overtuigende tweepunter in Heino kan de concurrentie hooguit nog evenveel punten halen.

Bouwman had een lastigere pot verwacht zaterdagavond. Aanvankelijk ging het ook nog gelijk op. "Aan het einde van de eerste helft lopen we uit, naar 12-18. De tweede helft beginnen we heel sterk, net als vorige week. We scoren vier, vijf keer achter elkaar en dan is het gat geslagen." Bouwman zag alle speelsters scoren. "Een super collectief. Dat is ook ons wapen. Verdedigend stond het ook heel goed. Met Taylor Onderberg als goede keeper daar nog achter. Dan ben je onoverwinnelijk."

Met nog vier duels te gaan moet er een wonder gebeuren wil Zwolle de titel nog mislopen. Het had wat tijd nodig, maar na vijf seizoenen in de eerste klasse is het dan eindelijk zover voor de vrouwen van de fusievereniging (sinds het vorige seizoen zijn Tyfoon en SV Zwolle samengevoegd tot HV Zwolle): promotie naar de hoofdklasse, het op drie na hoogste niveau in Nederland.

Geloof in eigen kunnen

De afgelopen twee seizoenen werd de ploeg al getipt als kampioen, maar hadden de vrouwen steevast een dipje dat hen de titel kostte. "Dit seizoen hebben we ook wel eens een dipje gehad, maar dan wonnen we de wedstrijd wel", weet Bouwman. "We zijn mentaal enorm gegroeid. De wedstrijd tegen concurrent Heeten uit bijvoorbeeld. We staan bijna de hele wedstrijd achter en in de laatste minuten winnen we het toch. Dat zegt iets over de weerbaarheid, over het geloof en vertrouwen in onszelf." Het is een geleidelijk proces geweest, waarin de vrouwen dit seizoen een enorme stap hebben gemaakt. "We hebben daar veel over gepraat dit seizoen: het beste in jezelf naar boven halen. Ze hebben allemaal kwaliteiten, maar hoe doe je dat? Dat komt er nu uit. Natuurlijk ben ik daar best wel trots op, maar ze hebben het zelf gedaan. Alle credits voor het team."