De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Aanpikken in de hoofdklasse is de grote uitdaging voor Berkum Vrouwen

Aanpikken in de hoofdklasse is de grote uitdaging voor Berkum Vrouwen
Berkum Vrouwen speelde zaterdag 2-2 tegen Stiens in de eerste wedstrijd op hoofdklasse-niveau.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

AMATEURVOETBAL

Dertien zeges, één remise en één nederlaag. Het vlaggenschip van de Berkum Vrouwen stevende rechtstreeks af op de titel van de eerste klasse. Maar ineens was er de complete stilte door Covid-19. Niet meer trainen en niet meer spelen. Tot begin juni toen teleurstelling en berusting plaats maakten voor opperste blijdschap. Op basis van de behaalde resultaten gaf de KNVB de vrouwen groen licht voor promotie naar de hoofdklasse.

Trainer-coach Ruud Westerhoven (60) weet wat er een stap hogerop wordt gevraagd. Maar de ideale puzzel is voor de docent Bewegingsagogie bij Landstede door de nodige blessures nog niet gelegd. “De voorbereiding ging eigenlijk best goed. Het individuele niveau ligt ook dicht bij elkaar. Tegen Be Quick ’28, dat uitkomt in de topklasse, speelden we met 1-1 gelijk. Een week later werden we bij Klarenbeek na een goed begin compleet weggecounterd en verloren we met 6-1. Dan weet je dat er nog werk aan de winkel is.”

Het is het tweede jaar voor Westerhoven bij de Berkum-vrouwen. Daarvoor was de oud-speler van de destijds betaalde jeugd van Heerenveen als trainer onder meer werkzaam bij de mannen van Wacker. “Het verschil tussen mannen en vrouwen trainen? Mannen vallen sneller terug op vaste patronen. Vrouwen pakken nieuwe en andere initiatieven sneller op.” Het bevalt hem prima bij Berkum. “De onderlinge saamhorigheid bij Berkum is groot. Ik heb met voetbalsters die hier willen spelen altijd een één-op-één-gesprek. Ik wijs ze dan op het clubgevoel. Je moet daar wel deel van uit willen maken.”

Kwaliteitsinjectie

Waar Berkum vorig jaar al een kwaliteitsinjectie kreeg van vijf nieuwe speelsters kwamen er deze voetbaljaargang nog meer versterkingen zoals Merlin Tiemens en Kyra Scheggetman, oud-speelsters van PEC Zwolle en Be Quick ’28. Ook nieuw is libero Wenke Stedehouder die overkwam van Heerenveen. Zij ontbreekt tijdens het eerste competitieduel door een oorontsteking. Grote afwezige is Céline van Velsen. De topscorer koos ervoor om door privé- en werkomstandigheden een stapje terug te doen (lees hier meer daarover).

Persoonlijke fouten

Tegen Stiens, dat meestal bovenin speelt in de hoofdklasse, staat Berkum in eigen huis nog tot de slotminuut voor met 2-1 door treffers van Lieke van Vilsteren en Dian Rolf. Het wordt alsnog 2-2. Westerhoven houdt er een halfslachtig gevoel aan over. ”We hebben vooral vanuit de organisatie goed gevoetbald. Door twee persoonlijke fouten scoren zij tweemaal. Op dit niveau moet dat er wel uit.”