De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwollenaar krijgt twaalf jaar cel en tbs voor kruipruimtemoord

Zwollenaar krijgt twaalf jaar cel en tbs voor kruipruimtemoord
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Michiel Satink) ZWOLLE – Een 41-jarige Zwollenaar is tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het doden van de 38-jarige plaatsgenoot Deniz. Nadat hij hem in februari vorig jaar door het hoofd schoot, zaagde hij het lijk in stukken en verstopte het in de kruipruimte onder zijn woning.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Deniz verdween in de nacht van 7 op 8 februari 2018 spoorloos. Goede vriend Mark de G. hielp in de dagen erna de familie met zoeken. Wat de nabestaanden niet wisten was dat De G. ondertussen ook bezig was zich van het lichaam te ontdoen. Een dag nadat Deniz stierf op de bank in de woonkamer van De G. in Zwolle-Zuid, sleepte hij het lichaam naar de badkamer. Daar zaagde hij het lijk in stukken. De verdachte heeft het wegmaken van het lijk bekend. Hij vreesde dat hij verdacht zou worden van moord en wilde het op een vermissing doen lijken. Volgens hem schoot Deniz zich door zijn hoofd na gebruik van coke.

Maar De G. zei ook dat hij liever tien jaar zat, dan acht jaar de slaaf te zijn 'van een Turk'. De rechtbank acht het scenario van zelfmoord ongeloofwaardig. Een miniem stukje plaatstaal, gevonden in het hoofd van Deniz vlak naast de plek waar de kogel naar binnen drong, stond op meerdere zittingen centraal. Volgens de rechtbank betekent dat stukje metaal dat er tussen het hoofd van Deniz en het pistool een voorwerp heeft gezeten. De vorm van dit stukje plaatstaal past bij het doorboord worden door een kogel. De G. heeft het nooit gehad over een voorwerp tussen het pistool en het hoofd. Volgens hem had Deniz het pistool uit een la uit zijn slaapkamer gehaald en zelf op zijn hoofd gezet. Maar er is er geen dna van Deniz gevonden op de lade.

De G. ging secuur te werk: niet alleen werkte hij het lichaam weg, ook haalde hij het pistool uit elkaar en liet het weken in een emmer ammoniak op sporen te wissen. Delen van het pistool gooide hij in Noord-Holland in een kanaal. Daar zijn delen van het wapen teruggevonden. De bebloede bank waarop Deniz is doodgeschoten is door De G. naar de vuilstort gebracht. De verdachte heeft op een gruwelijke wijze het lichaam van Deniz verminkt. “En u heeft zo de nabestaanden extra leed bezorgd”, aldus de rechtbank.

De twee waren jeugdvrienden maar hadden mogelijk een conflict nadat Deniz De G. dwong in de wietteelt te werken. De G. woonde het vonnis bij, net als veel nabestaanden. “Brandt in de hel”, schreeuwde een man van de tribune terwijl de veroordeelde werd afgevoerd. Het Openbaar Ministerie had ook twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Advocaat Anno Huisman gaf na afloop aan in hoger beroep te gaan. “Wij zijn nog altijd vol vertrouwen in ons verhaal”, zei hij.