De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Slachtoffer kruipruimtemoord had coke gebruikt'

'Slachtoffer kruipruimtemoord had coke gebruikt'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat het slachtoffer van de Zwolse 'kruipruimtemoord' coke had gebruikt op de dag van zijn overlijden. Dat bleek maandag na afloop van een regiezitting in de rechtbank in Zwolle.

De zaak staat bekend als de Zwolse 'kruipruimtemoord' vanwege de staat waarin het lichaam van het slachtoffer werd gevonden. Het werd in stukken gezaagd en in plastic gewikkeld teruggevonden in de kruipruimte onder het huis in Zwolle-Zuid van de 41-jarige verdachte Mark de G. Advocaat Anno Huisman zei op een eerdere regiezitting al dat het slachtoffer verward gedrag vertoonde, mogelijk veroorzaakt door drugsgebruik. Onderzoek van het NFI kan dat nu bevestigen. Het slachtoffer zou een wapen in de woning van de verdachte hebben gevonden en dat op zijn eigen hoofd hebben gericht, waarna het wapen afging. De G. zei eerder al dat het een ongeluk betrof. Het openbaar Ministerie verdenkt De G. van doodslag.

Maandag werd duidelijk dat de afwikkeling van de strafzaak vertraagd is door de viervoudige moord in Enschede van eind vorig jaar. In november werden vier lichamen in een pand in deze Twentse stad aangetroffen. Tachtig rechercheurs zijn op die zaak gezet en hierdoor had de politie in Overijssel minder capaciteit om zich met de Zwolse zaak bezig te houden. Wel werd tijd vrijgemaakt om afgelopen maand voor een laatste keer de woning van de verdachte in Zwolle-Zuid te doorzoeken. Gezocht werd naar voorwerpen die door een kogel doorboord zijn. In de huid van het hoofd van het slachtoffer zijn deeltjes plaatstaal gevonden. Mogelijk hield het slachtoffer iets voor zijn hoofd. De kogel doorboorde dat voorwerp voordat het zijn hoofd binnendrong. De politie heeft geen voorwerp aangetroffen dat dit kan verklaren.

Ook is nader onderzoek gedaan naar intimidatie van getuigen door familie van het slachtoffer. Dit onderzoek bevestigde vermoedens hierover van de verdediging, aldus advocaat Anno Huisman. De advocaat verzocht de rechtbank om een nieuw of aanvullend psychologisch onderzoek. De G. heeft eerder niet alles verklaard uit angst voor het slachtoffer. De rechtbank wees alleen het opmaken van een aanvullend onderzoek toe.

De G. was zelf op de druk bezochte zitting aanwezig, maar gaf geen toelichting. Hij is geen onbekende van de politie. Hij is veroordeeld voor rijden onder invloed en stond eerder terecht voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingetrokken. Ook zou hij ruim 1.000 hennepplanten in een bedrijfspand aan de Marsweg in Zwolle hebben gehad, bleek uit eerdere tenlasteleggingen.

Begin april is een nieuwe regiezitting. Op 25 april is de verwachte inhoudelijke zitting.