De Swollenaer

Donderdag, 13 juni 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM eist cel en tbs voor verminken lijk vriend

OM eist cel en tbs voor verminken lijk vriend
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Tegen de 41-jarige Mark de G. is donderdag drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist voor het gruwelijk verminken van het stoffelijk overschot van zijn goede vriend Deniz. Dat bleek donderdag uit de zitting in de rechtbank in Zwolle.

De avond van 7 februari 2018 zat het latere slachtoffer zwaar onder invloed van coke, pijnstillers en slaapmiddelen op de bank in de woning in Zwolle-Zuid van Mark de G. Die mix was op zichzelf al potentieel dodelijk. Maar Deniz stierf na een fataal schot in zijn hoofd. Wat gebeurde er in de woning van De G.? En vooral: wat gebeurde er na dat fatale schot? Want Deniz was dagenlang vermist. En De G., goede vriend van Deniz en zijn familie, hielp mee met zoeken. Terwijl hij wist dat het stoffelijk overschot in zijn woning lag. In de eerste uren na de dood van Deniz zat De G. op dezelfde bank, schuin tegenover zijn levenloze vriend. Na een fles wijn en een halve fles sterke drank achterover gegoten te hebben, maakte hij een besluit. Hij en Deniz hadden een verleden in de hennepteelt. Het had er alle schijn van dat hij verdacht zou worden van moord. Dus besloot hij dat het een vermissing moest lijken. De volgende morgen al werd hij gebeld. Of hij wist waar Deniz was. De familie kreeg argwaan en tipte de politie dat Deniz voor het laatst bij De G. gezien was. De man zelf kreeg onderhand wroeging. Hij vertelde uiteindelijk zijn ex-vriendin aan de telefoon dat Deniz in zijn woning was gestorven. “Ik ben al een week bezig het te verdoezelen. Ik weet het niet meer, ik kan niet meer'', zei hij.

Pas bij de tweede huiszoeking, nadat De G. de politie de schuilplek had verteld, vonden agenten in de kruipruimte het lichaam van Deniz. Het was in acht delen in zakken opgeborgen. De G. had, met een elektrische zaag, het lichaam in de badkamer in stukken gezaagd. Een volle rechtszaal hoorde het zwijgend aan. Ook twee andere rechtszalen, met een directe videoverbinding, zaten vol familieleden en belangstellenden. Verschrikkelijk, reageerde de voorzitter. “Het was een keuze voor mezelf. Het leek iets wat moest gebeuren en dus heb ik het maar gedaan”, zei De G. Hoe kon Deniz dat wapen vinden? De G. hield het wapen in bewaring voor een derde. Deze lag verstopt achter een la. Precies op die plek had de bewoner eerder cocaïne verstopt. Deniz gebruikte veelal dit middel in de woning van De G. Op zoek naar coke vond hij het wapen. Van wie dan dit pistool? Dat wilde De G. niet zeggen. Wel dat hij het schoonmaakte, demonteerde en 130 kilometer verderop in een sloot wierp. Daar, in het Noord-Hollandse Koedijk, zijn na dagen zoeken toch onderdelen van het wapen gevonden.

De G. stond terecht voor doodslag. Maar voor een veroordeling hiervoor was er domweg te weinig bewijs, zei de officier van justitie. Een bittere pil voor de familieleden in de zaal. Verscheurd door verdriet deed de moeder van Deniz eerder op de dag haar verhaal. “Er bestaan geen groter leed dan het moeten verliezen van je kind. Mijn moederhart staat in brand.” Volgens advocaat Anno Huisman is het wellicht bizarre gedrag van Deniz te verklaren door de mix van coke en pillen. Dat De G. een betrouwbare verklaring aflegde, blijkt volgens de raadsman mede uit het feit dat zijn cliënt al voor zijn aanhouding in een telefoongesprek vertelde dat Deniz in zijn woning stierf. En dat dit kwam omdat hij het pistool dat Deniz op zijn hoofd richtte, af wilde pakken.

Het vonnis volgt in mei.