De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Tbs met dwang voor moordenaar Zwolse wordt na 21 jaar beëindigd

Tbs met dwang voor moordenaar Zwolse wordt na 21 jaar beëindigd
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE/JPZ – De man die in 1994 zijn vriendin Alide van Eerten in Zwolle doodstak, is vrij man. De rechtbank beëindigde de maatregel tbs met dwangverpleging.

Wel staat hij voorlopig nog onder toezicht van de tbs-kliniek waar hij het laatst verbleef. Hij woont in het kader van zijn resocialisatie al enige tijd in een begeleid-wonenproject in Almere. De 49-jarige P. de V. ging op oudejaarsavond van 1994 door het lint toen zijn 26-jarige vriendin hem liet weten dat ze een ander had. Ze hadden al een moeizame relatie, wat verergerde nadat hun zoontje aan wiegendood stierf. Hij gooide haar tegen de verwarming en stak haar meermalen in haar borst en hoofd. Ze woonden destijds in een caravan bij de WRZV-hallen in Zwolle waar haar vader haar na een paar dagen vond.

Lang leek het erop dat De V. in de beruchte long-stay zou belanden: een afdeling voor tbs-cliënten die mogelijk nooit meer onder de dwangverpleging uitkomen. Behandelingen sloegen niet aan, resocialisatiepogingen mislukten, er volgden overplaatsingen. De laatste jaren ging het beter in de Oostvaarderskliniek in Almere. Hij kreeg steeds meer vrijheden. Na 21 jaar in de tbs komt er nu een einde aan en kan hij een (nieuw) leven opbouwen.