De Swollenaer

Vrijdag, 13 december 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Forensisch patholoog brengt nieuw licht op zaak rond lijk in kruipruimte

Forensisch patholoog brengt nieuw licht op zaak rond lijk in kruipruimte
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – Er komt nieuw onderzoek in de zaak rond het lijk dat vorig jaar in een kruipruimte onder een woning in Zwolle-Zuid is gevonden. De rechtbank vindt dit onderzoek noodzakelijk na een rapport ingebracht door de advocaat van de nabestaanden.

Dat beslisten de rechters in Zwolle dinsdag. Op de zitting op 25 april werd drie jaar cel en tbs geëist tegen de 41-jarige verdachte Mark de G. uit Zwolle. De G. had, met een elektrische zaag, het lichaam in de badkamer in stukken gezaagd, zo heeft hij toegegeven. Het was in acht delen in zakken opgeborgen in de kruipruimte. De politie kwam hem op het spoor na tips van de familie van Deniz. De verdachte was namelijk de laatste die de toen dagenlange vermiste Deniz gezien had. Het Openbaar Ministerie achtte niet bewezen dat De G. het slachtoffer had gedood. Volgens de verdachte schoot Deniz zichzelf door zijn hoofd. De officier van justitie achtte dat scenario het meest waarschijnlijk. Deniz was depressief, zette in de woning van De G. een pistool op zijn hoofd en dat ging af toen de verdachte het af wilde pakken.

Forensisch patholoog Frank van de Goot deed op verzoek van de nabestaanden onderzoek. Uit zijn rapport blijkt dat zelfmoord niet mogelijk is, zei slachtofferadvocaat Richard Korver. “Dit is onderzoek dat het Openbaar Ministerie zelf al had moeten doen”, zei de bekende advocaat. Volgens het rapport van de forensisch patholoog is het scenario van doodslag waarschijnlijker dan dat van zelfmoord. “Fysiek kan het helemaal niet”, zegt Korver. “Als het zelfmoord was, dan stond het pistool vrij dicht op het hoofd. De wond in het hoofd past niet in dit scenario. Bovendien moet je dan brandwonden bij de inslag zien. En die zitten er niet.”. Dat betekent volgens hem dat het pistool op grotere afstand af ging. “Dan kan het dus geen zelfdoding zijn. Dan moet iemand anders geschoten hebben.”

De rechtbank wil ook dat de baan van het schot en het type wapen worden onderzocht. Dit alles om de twee scenario's – zelfdoding of doodslag – te vergelijken. De familie van Deniz was blij met de beslissing van de rechtbank, zei de advocaat. Het is volgens hem pas de tweede zaak in ons land waarbij een door nabestaanden ingebracht rapport mogelijk tot een ander oordeel van de rechtbank zal leiden. In juli gaat de zaak verder. Dan betreft het alleen een pro-formazitting. Pas in het najaar worden de resultaten van het NFI verwacht.