De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

NFI sluit zelfmoord niet uit in 'kruipruimtezaak'

NFI sluit zelfmoord niet uit in 'kruipruimtezaak'
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Michiel Satink)

ZWOLLE - Het slachtoffer in de Zwolse kruipruimtezaak heeft mogelijk zelfmoord gepleegd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sluit dit na onderzoek niet uit, bleek dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Verdachte Mark de G. blijft vastzitten tot de zaak over twee weken opnieuw voor de rechter komt.

Het lichaam van slachtoffer Deniz werd in februari 2018 in stukken gevonden in de kruipruimte onder een woning in Zwolle-Zuid. Het bleek de woning van de 42-jarige verdachte Mark de G., een goede bekende van Deniz. De verdachte heeft altijd gezegd dat Deniz in zijn woning op de bank met een pistoolschot in zijn hoofd zelfmoord pleegde. Uit paniek besloot hij later het lichaam weg te maken. Hij sleepte het naar boven en zaagde en hakte het lichaam in de badkamer in stukken. Vervolgens borg hij de lichaamsdelen op in plastic zakken en dumpte die in zijn kruipruimte. De bank, waarop Deniz om het leven kwam, bracht hij naar de ROVA. In april werd de strafzaak inhoudelijk behandeld en een op het laatste moment ingebracht rapport van de advocaat van de nabestaanden, Richard Korver, bracht het scenario van De G. aan het wankelen. Korver had de bekende forensisch patholoog Frank van de Goot gevraagd onderzoek te doen. In dat rapport werd juist zelfmoord uitgesloten. Dat heeft onder meer met te verwachten kruitsporen rond de wond te maken. Bij zelfmoord was het wapen op zeer korte afstand van het lichaam. Van de Goot concludeerde dat juist een schot van een grotere afstand logischer was.

Het NFI deed vervolgens aanvullend onderzoek nadat de rechtbank besloot de zaak aan te houden. Het scenario van De G. is niet te weerleggen, blijkt uit het rapport van het NFI. Zo wordt de afstand waarop is geschoten, geschat tussen de 10 centimeter en een meter. Die afstand past bij zowel doodslag als zelfmoord. De G. werd van doodslag verdacht maar de officier van justitie heeft op dat punt in april al om vrijspraak gevraagd. Toen is 3 jaar cel en tbs geëist voor onder meer het verminken en wegmaken van het lijk en wapenbezit.

“Het ligt voor de hand dat de verdenking van doodslag over twee weken ook niet bewezen is”, zei advocaat Anno Huisman, vooruitkijkend naar de inhoudelijke zitting op 15 oktober. Hij wilde dat De G. die zitting in vrijheid af kon wachten. De rechtbank wees dat verzoek af. Volgens advocaat Korver blijft het onderzoek echter overeind. "Het scenario van de verdachte wordt weliswaar niet weerlegd, maar wordt wel hoogst onaannemelijk genoemd." Een van de vraagtekens in deze zaak blijft nog altijd een metaaldeeltje dat in het hoofd van Deniz is gevonden. Mogelijk hield het slachtoffer een metalen voorwerp voor zijn hoofd voordat het pistool afging. Korver meent dat dit metaaldeeltje meer past bij het idee dat Deniz is doodgeschoten, dan dat hij zelfmoord pleegde.

Op 15 oktober gaat de zaak verder.