De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM eist twaalf jaar cel en tbs voor 'Zwolse kruipruimtemoord'

OM eist twaalf jaar cel en tbs voor 'Zwolse kruipruimtemoord'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – Tegen de 41-jarige Zwollenaar Mark de G. is twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. In een onverwachte wending in de 'Zwolse kruipruimtemoord' kwam de officier van justitie terug op zijn eerdere eis.

In februari 2018 werd het lichaam van Deniz in zakken en in stukken gevonden in de kruipruimte onder de woning van De G. Ervoor was de man dagenlang vermist. Al snel was duidelijk dat Deniz voor het laatst bij De G. in Zwolle-Zuid was gezien. De verdachte heeft de familie zelfs meegeholpen met zoeken. Hij en Deniz waren vrienden. Maar wat is er dan op de bank in zijn woonkamer gebeurd? Volgens De G. kwam Deniz onverwachts langs, gebruikte drugs en vond een pistool die De G. ergens verstopt had. Deniz drukte het wapen op zijn hoofd, De G. poogde het af te pakken en toen ging het pistool, een Tokagypt 9 mm, af. De volgende dag besloot de verdachte dat het beter voor hem was dat het lijk zou verdwijnen. Dus zaagde hij het lichaam met een reciprozaag boven in de badkuip in stukken. Het tweede scenario is dat de verdachte Deniz heeft neergeschoten. Om zijn daad te verdoezelen, verminkte en verstopte hij het lichaam. De officier van justitie achtte op de zitting in april doodslag echter niet langer bewezen. En dus eiste hij toen drie jaar cel en tbs met voorwaarden. De zaak werd in april heropend nadat de advocaat van de nabestaanden, Richard Korver, met een rapport op tafel kwam. Hij had een forensisch deskundige nog eens naar het bewijsmateriaal laten kijken. Deze deskundige kwam tot het oordeel dat zelfmoord niet aan de orde was.

Metaaldeeltje

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was zeer kritisch over dat rapport. Maar het keek ook nader naar een metaaldeeltje dat in het hoofd van Deniz bij de schotwond is gevonden. Een miniem stukje plaatstaal. Waarvan het afkomstig was, is niet bekend, wel dat het voorwerp zeker groter dan een muntstukje geweest moet zijn. En De G. heeft het er nooit over gehad dat er tussen de loop en het hoofd van Deniz mogelijk een metalen voorwerp zat. En dat maakt het scenario dat Deniz zelfmoord pleegde niet geloofwaardig, aldus de officier. Volgens de officier was hier sprake van een kille afrekening. “De verdachte zei eerder liever acht jaar te zitten dan tien jaar de slaaf te zijn van een Turk.” Deniz zat gedrogeerd op de bank in de woonkamer en De G. zag zijn kans schoon af te rekenen met de man van Turkse komaf die zijn leven zuur maakte, aldus het OM. “Daarna is hij op mensonterende wijze met het lichaam omgegaan.”

Wendingen

Advocaat Anno Huisman zag deze strafeis niet aankomen. “Dit is het proces van de onverwachte wendingen”, reageerde hij. De raadsman vindt dat het OM te veel waarde hecht aan een klein metaaldeeltje. De deskundige van het NFI sloot op de zitting namelijk niet uit dat dit deeltje al in de loop van het wapen zat. “Ik begrijp werkelijk niet hoe het OM zijn standpunt kan wijzigen op basis van deze informatie.” Mark de G. reageerde zelf ook uitgebreid in de rechtszaal. Hij reageerde eerder amper als hem iets werd gevraagd. “Dat was omdat ik niet genoeg woorden kan vinden om mijn handelen begrijpelijker te maken”, zei hij. De G. handelde in paniek. Het verzwijgen van de daad werd in de dagen erop steeds moeilijker. Hij besefte dat hij de familie veel leed heeft toegebracht.

Het vonnis volgt over twee weken.