De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Verkrachter in lijnbus krijgt 180 dagen jeugddetentie

Verkrachter in lijnbus krijgt 180 dagen jeugddetentie
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – In een lijnbus van Zwolle naar Dedemsvaart heeft in april 2018 een 20-jarige man een vrouw verkracht. Hij is dinsdag veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie waarvan 160 dagen voorwaardelijk.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De zaak tegen Khalid F. uit Zwolle is twee weken terug achter gesloten deuren behandeld. Dat omdat de man wel meerderjarig is, maar de geestelijke ontwikkeling van een minderjarige heeft. In een dergelijk uitzonderlijk geval kan de rechtbank besluiten het jeugdrecht toe te passen, wat ze hier ook passend achtte. De man ontkende de vrouw te hebben gedwongen. Haar verklaring en beelden van een bewakingscamera in de bus bewijzen echter het tegendeel, zo vindt de rechtbank. De vrouw stapte 's avonds op 3 april 2018 in Zwolle op de bus. Ze ging achterin zitten en een kennis van school, F., ging naast haar zitten. Ze kon geen kant op toen F. naast haar zijn broek liet zakken. Vervolgens dwong hij haar tot seksuele handelingen.

De vrouw bevroor, stelde ze in haar verklaring. Door haar angst lukte het haar niet om om hulp te schreeuwen bij de andere passagiers. De beelden bevestigen haar relaas, vinden de rechters. Zo zit ze lang vrijwel bewegingsloos in een hoekje. De verkrachting was zeer onaangenaam en vernederend voor het slachtoffer. Sindsdien durft ze niet meer 's avonds met de bus te reizen. De rechters vinden het kwalijk dat F. zich alleen liet leiden door zijn eigen verlangens. Naast de jeugddetentie is hem een werkstraf van 60 uur opgelegd. Tegen de man was negen maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist.