De Swollenaer

Donderdag, 13 juni 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Openbaar Ministerie wil tbs verkrachter met een jaar verlengen

Openbaar Ministerie wil tbs verkrachter met een jaar verlengen
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs van de 46-jarige man die eind 2004 in de Hortensiatunnel in Zwolle een meisje verkrachtte, met een jaar wordt verlengd. Het einde van zijn tbs leek in zicht te komen tot hij afgelopen jaar een misstap maakte.

En die misstap zou hem zomaar een jaar extra tbs kunnen opleveren, zei zijn raadsman. Jairzinho F. kreeg door de rechtbank in Zwolle in 2005 drie jaar cel en tbs opgelegd voor het verkrachten van een 17-jarig meisje en het gijzelen van haar vriendin. Het delict hing sterk samen met zijn drugsgebruik die tijd. In 2006 ging de terbeschikkingstelling in en die werd vorig jaar met een jaar verlengd. Maar afgelopen september ging het mis. Een keer greep hij naar de drugs en na een ruzie met zijn vriendin was hij een nacht spoorloos. “Het was stom en dom”, zei F. daarover. Hij wil graag verder met zijn behandeling. Maar zijn behandelaars denken dat het zo najaar 2020 is voordat een voorwaardelijke beëindiging van de tbs in zicht komt. Voor de advocaat van F. duurt dat te lang. Hij wil dat zijn cliënt binnenkort door de reclassering wordt onderzocht. Voldoet hij aan de voorwaarden, dan komt een einde van de tbs in beeld.

De officier van justitie wil dat de reclassering hooguit met een rapport komt bij de volgende zitting, over een jaar. Ze wil dan ook dat de tbs zeker met een jaar wordt verlengd. Vonnis op 12 februari.