De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Treinverkrachter zit in Spanje'

'Treinverkrachter zit in Spanje'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Agenten stonden andermaal tevergeefs bij Adam V.B. voor de deur. Opnieuw verscheen de man die verdacht wordt van het verkrachten van een 12-jarig meisje in een trein van Zwolle naar Nijmegen niet voor de rechters. Hij blijkt in Spanje te zitten, bleek donderdag.

“Het is geen verrassing dat hij er niet is”, zei de officier van justitie over de lege stoel naast de advocaat. Adam V.B. uit Vleuten verscheen in maart ook al niet voor de rechters, tot frustratie van de familie van het meisje. Een zoektocht diezelfde dag nog door de politie in zijn woonplaats leverde niets op. Dus werd hij in mei gedwongen te verschijnen: agenten pikten hem een dag voor de zitting al op. Op die zitting kwam de officier van justitie met een eis van twee jaar cel tegen de man. Maar de rechters wilden meer weten om tot een vonnis te komen. Zo moest er onder meer onderzoek komen naar de vraag of het mogelijk was dat het meisje door de gedwongen seks geen letsel had opgelopen.

De aangeefster zat ook nu weer trouw in de zaal, omringd door familie. Halverwege de zitting liep ze in tranen de zaal uit. Hoewel de verdachte er niet was, werd toch besloten de zaak af te doen. V.B. Zou het meisje op 6 mei 2015 naar het Zwolse station gelokt hebben met een verhaal hoe makkelijk geld te verdienen. Hij drukte haar in de trein naar Nijmegen en sloot haar met zichzelf op in de wc. Ze hoorde de conducteur fluiten de trein zette zich in beweging. Ze verbleven een uur lang op de wc. En in deze tijd misbruikte hij haar, aldus het Openbaar Ministerie. Volgens deskundigen is het heel goed mogelijk dat het meisje geen letsel had na de gedwongen seks. Dat hoeft haar verhaal dus niet te ontkrachten, bleek donderdag. De aangeefster werd opnieuw gehoord en op kritieke punten bevestigde wat ze eerder zei. Dat maakte dat de officier bleef bij haar eis. Na haar misbruikt te hebben liet hij het meisje achter zonder geld, zonder telefoon in een trein op weg naar een voor haar onbekende bestemming, aldus de officier.

Volgens de advocaat is er maar weinig bewijs dat het verhaal van de aangeefster bevestigt. V.B. zei op de zitting in mei dat er geen sprake was van onvrijwillige seks. Vonnis op 16 november.