De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Man uit Vleuten hoort vijf jaar cel voor 'treinverkrachting' in Zwolle

Man uit Vleuten hoort vijf jaar cel voor 'treinverkrachting' in Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Voor het verkrachten van een 12-jarig meisje op het toilet van de trein van Zwolle naar Nijmegen is een 23-jarige man donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel. De straf is hoger dan de eis vooral vanwege de schadelijke gevolgen voor het slachtoffer en de verregaande aard van de gedragingen.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De 23-jarige Adam V.B. uit Vleuten sprak op 6 mei 2015 af met het meisje en duwde haar een trein in. Op het toilet misbruikte hij haar onder bedreiging van een mes. In Nijmegen verdween hij. Niet alleen de verklaring van het meisje was bewijsmateriaal: V.B. had toegegeven dat hij seks met haar had, maar zei dat het vrijwillig was. Haar verklaring, maar ook enkele whatsapp-berichten, spraken dat tegen. In die berichten voorafgaand aan het contact op het station in Zwolle drong de man aan op seks terwijl het meisje aangaf dat niet te willen.

De rechtbank achtte de verklaring van het slachtoffer betrouwbaar. Ze verklaarde meerdere malen consistent wat er gebeurd is. “Het is zorgwekkend dat de man tot twee keer toe grensoverschrijdend gedrag vertoonde jegens jonge meisjes. Zijn houding op de zitting is kwalijk te noemen”, zei de voorzitter. De man verscheen in maart niet op de zitting. Ook op de zitting twee weken terug was hij afwezig. Zijn raadsman zei dat de man inmiddels in Spanje verblijft.

V.B. is ook veroordeeld voor de vervaardiging en het bezit van kinderporno. Hij maakte beelden van een 14-jarig meisje dat enige dagen bij hem thuis verbleef. Tegen de man was twee jaar cel geëist.