De Swollenaer

Donderdag, 29 februari 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Verdachte gooier brandbommen Berkumstraat blijft vastzitten

Verdachte gooier brandbommen Berkumstraat blijft vastzitten
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – De 28-jarige Melvin H. die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van brandstichting met brandbommen aan de Berkumstraat in Zwolle blijft vastzitten. Hij wordt ook verdacht van mishandeling van bewoners van de Alm.

Op 29 maart vorig jaar vlogen drie brandbommen naar binnen in een woning aan de Berkumstraat. De schade was enorm en een van de honden van de eigenaren kwam daarbij om. Een dag later werd gepoogd molotovcocktails naar binnen te gooien bij een woning aan de Alm. Hier woont de vader van het slachtoffer van de Berkumstraat. Nadat de dader of daders stenen tegen een ruit hadden gegooid, was het de bedoeling dat de brandbom zou volgen.

Bedreigd

Buurtbewoners wisten de man, volgens het Openbaar Ministerie Melvin H., tegen te houden. H. zou hierbij buurtbewoners bedreigd hebben. Hij werd in april opgepakt en vastgezet. De rechtbank besloot later de hechtenis te schorsen zodat hij in een besloten kliniek behandeld kon worden. Omdat die behandeling stagneerde, zit hij nu weer in de cel, aldus zijn raadsman. Donderdag meldde de rechtbank in Zwolle dat H. in ieder geval tot 19 november achter de tralies blijft zitten. Dan wordt de strafzaak inhoudelijk behandeld.

Conflict

De brandbommen zouden zijn gegooid na een conflict in de relationele sfeer. In de zaak zijn eerder ook twee andere verdachten opgepakt. Een van hen, Danny R., heeft een strafrechtelijk verleden. Hij kreeg eerder twee jaar cel en tbs opgelegd voor een poging doodslag. Hij zat al vast voor een andere zaak. De vraag is nog welke rol het OM ziet voor beide verdachten.