De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Kickboxer krijgt celstraf voor overval op woonboot

Kickboxer krijgt celstraf voor overval op woonboot
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Twee bewoners en hun schoondochter werden in juni vorig jaar aangevallen en mishandeld op hun woonboot in Zwolle. Ze wisten zelf al vrij snel hun overvaller op internet te traceren: de 30-jarige Donovan van A. Hij kreeg donderdag dertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk opgelegd.

De overvaller had een opvallende joggingbroek aan op 28 juni vorig jaar. Daarop stond de naam van een sportschool in Assen. Op de website van de sportschool vonden de slachtoffers een foto van Van A. die daar instructeur kickboxen is. Van A. stapte samen met een kompaan die avond op de woonboot van een echtpaar in de Hasselterhaven af. Of de zoon thuis was, werd gevraagd. Toen de man die er woont zei dat zijn zoon er niet was, stormde Van A. de boot binnen. Daar ontstond een worsteling waarbij hij uit de broek van de schoondochter tevergeefs de sleutels van haar scooter poogde te vissen. Op haar broek zat dna-materiaal van Van A., bleek na onderzoek. Hij vluchtte de boot uit terwijl hij nog snel een telefoon die op de grond lag, meenam.

Onderdeel van de voorwaardelijke straf is dat Van A. meewerkt aan een behandeling aan zijn persoonlijkheidsstoornis. Ook moet hij de benadeelden schadevergoedingen van enkele honderden euro's betalen. De man is bepaald geen onbekende van politie en justitie: zo is hij in augustus dit jaar nog veroordeeld voor huiselijk geweld. Ook is hij eerder al veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot afpersing. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het OM.