De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Openbaar Ministerie eist celstraf voor overval op woonboot

Openbaar Ministerie eist celstraf voor overval op woonboot
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Twee bewoners en hun schoondochter werden in juni vorig jaar aangevallen en mishandeld op hun woonboot in Zwolle. Tegen de vermoedelijke dader is donderdag dertig maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist. De man blijkt een kickboxer die al eerder is veroordeeld voor geweldsfeiten.

Op 28 juni iets voor negen uur in de avond meldden twee mannen zich bij de woonboot aan de Hasselterhaven. Of de zoon thuis is, wordt gevraagd aan een van de bewoners die buiten staat. Met het antwoord dat de zoon er niet is, wordt geen genoegen genomen. De donkere man van het duo werkt zich via de loopbrug naar binnen waarna in de woonboot een worsteling ontstaat. De vader van de zoon wordt tegen de grond gewerkt. De pas gearriveerde schoondochter moet de sleutels van haar scooter inleveren. Ze weigert, waarna de man hardhandig poogt de sleutels uit haar joggingbroek te halen. Als de vrouw van het eerste slachtoffer haar telefoon pakt en 112 aan de lijn krijgt, wordt ze met een vuistslag tegen de grond gewerkt. Haar telefoon wordt afgepakt en ze krijgt een harde schop in haar buik. De tweede man roept zijn kompaan en de heren zetten het op een lopen. Diezelfde avond wordt duidelijk wie die tweede man was: een gevangenenbewaarder die zich meldt bij de politie. Hij kent Van A. uit de tijd dat hij vastzat voor een geweldsdelict. Het telefoonnummer van de tweede verdachte die hij geeft, blijkt van Donovan van A.

Ondertussen hebben de drie slachtoffers zelf al door wie de man moet zijn die in de woonboot tekeer ging. De verdachte had namelijk een trainingsbroek aan van de sportschool in Drenthe waar hij kennelijk werkt. Van A. is een kickbox-instructeur. Hij blijkt ook bij een Zwolse sportschool te werken. Het Nederlands Forensisch Instituut ontdekte ook nog dna-materiaal van Van A. op de joggingbroek van het tweede slachtoffer. De gevangenenbewaarder stond donderdag niet terecht.

Volgens het OM, die er niet over twijfelt dat Van A. de indringer was, had hij geen aandeel in het geweld. Alleen Van A. stond terecht, maar die schitterde donderdag door afwezigheid. Wel ontkende hij zijn rol bij de politie. “Het zal je maar gebeuren: je zit thuis in je woonboot, je ziet twee mannen en even later bel je de politie omdat je bent mishandeld”, zei de officier van justitie. De officier noemde het opvallend dat Van A. volledig door het lint ging om een conflict van een ander.

Het vonnis komt op 12 september.