De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM verdenkt verdachte van poging tot doodslag na verkeersruzie

OM verdenkt verdachte van poging tot doodslag na verkeersruzie
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 35-jarige automobilist uit Zwolle is dinsdag drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. Volgens het Openbaar Ministerie reed de man na een verkeersruzie op een kruising in Zwolle-Zuid met zijn auto in op een andere verkeersdeelnemer.

Op een van de rotondes op de Oldeneelallee heeft Mohamed M. (34) op 7 april naar eigen zeggen nog voldoende ruimte om in te voegen. Hij hoort meteen erna een claxon en ziet de bestuurder van een zwarte auto een middelvinger opsteken. Niet veel later rijdt M. met zijn blauwe Volkswagen Polo richting de stoplichten verderop als hij voor hem de zwarte wagen opnieuw ziet. De bestuurder stapt uit, loopt naar zijn inmiddels stilstaande Polo en begint er tegenaan te schoppen, zo deed M. dinsdag zijn verhaal tegen de rechters. Hij raakte in paniek, zei hij. “Ik sta daar met mijn Volkswagentje en die man stapt agressief op me af.” Dus hij rijdt achteruit, weet de man te ontwijken en verlaat in rap tempo de kruising. Alleen getuigen zien iets heel anders gebeuren.

Ze zien ook de man uit de zwarte auto uitstappen, maar het is vervolgens de Polo die op de man inrijdt. Het slachtoffer springt op, wordt geraakt en belandt op straat. “Daar lag ik. Ik stond doodsangsten uit”, zei het slachtoffer in de rechtszaal. De Polo rijdt vervolgens achteruit en rijdt wederom richting de man. Op het laatste moment wijkt de Volkswagen uit en rijdt weg. Onderweg botst de blauwe wagen nog tegen het portier van de zwarte auto. Het portier is zwaar beschadigd, ziet de politie als ze later op de kruising arriveert. En uit onderzoek aan de Polo blijkt dat er krassen op de motorkap zitten. Dat kan omdat het slachtoffer op de motorkap is beland. “Die krassen zaten er al”, zei M.

Geen van de getuigen kan het verhaal van de verdachte bevestigen. De man wordt omschreven als 'een tikkende tijdbom'. De man is snel achterdochtig en heeft moeite impulsen te controleren, aldus deskundigen. Het letsel op het been van de aangever kan veroorzaakt zijn door een botsing. Uit de verkeersongevallenanalyse wordt niemand veel wijzer. Hoe hard M. dan gereden zou hebben, blijft onduidelijk. Hard genoeg om van een poging doodslag te spreken, vond de officier van justitie. Zij achtte bewezen dat M. bewust op het slachtoffer is ingereden en daarbij de kans op de dood van de man op de koop toe nam. Op een dergelijk feit staat nu eenmaal een forse celstraf, zei ze. Advocaat Roel van Faassen vond de situatie helemaal niet zo helder. Waarom verliet de aangever zijn auto als hij vreesde dat M. hem iets aan zou doen? “Staand op straat maak je je toch alleen maar kwetsbaar?”

De rechtbank doet op 8 oktober uitspraak.