De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Cel geëist tegen verdachte van verijdelde overval op kapperszaak in Assendorp

Cel geëist tegen verdachte van verijdelde overval op kapperszaak in Assendorp
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Een verijdelde overval, maar toch celstraf in het verschiet voor een van de voorbereiders: de 19-jarige H.I. uit Zwolle. Hij beraamde met twee oudere handlangers een beroving op een kapperszaak in Assendorp, die zou moeten plaatsvinden op 21 oktober vorig jaar.

Nog voor ze tot actie konden overgaan, pakte de politie ze al op, op het parkeerterrein bij de Jumbo in Assendorp. I. wordt verder verdacht van een inbraak bij een 79-jarige mevrouw in de Chopinstraat, bezit van 25 valse biljetten van vijftig euro en 101 xtc-pillen. Donderdag hoorde hij twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De politie kreeg I. in het snotje, toen ze in een ander onderzoek telefoons aan het aftappen was. De jonge Zwollenaar kwam over de lijn en leek het met twee andere mannen te hebben over een overval. I. zegt dat hij benaderd was door zijn kornuiten. Hij wilde wel meedenken. “Het was grootspraak, ik ben meegelopen, ik weet niet of ik het echt zou hebben gedaan”, zegt hij in de rechtbank. Waarom de kapper was uitgekozen als doelwit weet hij niet, of wil hij niet vertellen.

In de namiddag van 21 oktober was er druk telefoonverkeer. I. werd bijvoorbeeld gevraagd of hij een taser (stroomstootwapen) had. Nee, maar was niet nodig, het beoogde slachtoffer was namelijk ‘een klein mannetje’. Verder waren ze wel voorzien van spullen in de auto waarin ze werden aangehouden: een bivakmuts, opgerolde nylonkous en gereedschappen. Een van de medeverdachten had vlak ervoor bij de Action nog even wat werkhandschoenen gekocht.

In de auto is ook een sleutelbos aangetroffen die paste bij een inbraak de nacht ervoor in Assendorp. Terwijl de oudere dame lag te slapen, is haar hele huis overhoop gehaald. “En waarvoor? Ik heb niets. Wat moeten ze met mijn sjaaltjes, hoe haal je het in je hoofd”, stelt ze in haar slachtofferverklaring. De daders zijn binnengekomen met de sleutels die ze eerder heeft verloren.

De twee oudere handlangers zijn eerder dit jaar veroordeeld tot celstraffen van twintig maanden en een jaar. I. verblijft momenteel in de jeugdgevangenis in Lelystad waar het heel goed met hem gaat: hij heeft er therapie die succesvol verloopt. De jongeman ziet in dat hij extreem beïnvloedbaar is door vrienden in het criminele milieu en leert nu ‘nee’ te zeggen en andere keuzes te maken. Hij ‘lijkt te flirten met de criminele onderwereld’, schrijft de reclassering. De Zwollenaar liep nog in een proeftijd van een veroordeling voor een woningoverval in 2014. Daarvan hangen hem nog 288 dagen cel boven het hoofd.

Uitspraak van de rechtbank over twee weken.