ZWOLLE (JPZ) – Een 38-jarige Engelsman hoorde dinsdag zeven jaar cel tegen zich eisen voor een overval gepleegd in het Zwolse Frankhuis in 2003. Een bloemenhandelaar werd die zomer overvallen en toegetakeld met een mes.
De overval in de nacht van 9 op 10 juli 2003 was uiterst gewelddadig. De man werd op bed overvallen en in hals, hoofd en handen gestoken. Het geschreeuw van de 79-jarige handelaar maakte dat de twee overvallers zonder buit weer vertrokken. Wie waren dit en wat was hun motief? De politie kwam niet verder en de zaak belandde in het archief. Het slachtoffer werd nooit meer de oude. Hij verhuisde naar een tehuis en overleed uiteindelijk vorig jaar.
In 2014 pakte een coldcaseteam van de politie de zaak weer op. DNA-materiaal dat aangetroffen was op tape waarmee het slachtoffer was vastgebonden werd nogmaals in een databank vergeleken. En er was een match met een man uit Enschede. In de strafzaak in 2015 werd die man vrijgesproken maar het OM heeft hoger beroep ingesteld. In juni was er een tweede match: DNA van Mujib A.G. kwam overeen met materiaal in een Engelse databank. De man, die in het Engelse Derby woonde, werd op verzoek aan Nederland uitgeleverd. Dinsdag bleef hij consistent in zijn antwoorden aan de rechters. Hij was in 2003 automonteur en kwam geregeld terug in Zwolle waar zijn ex-vrouw woonde met hun kinderen. Hij leende een gereedschapskist uit aan de Enschedeër. Daarin zat ook de rol met duct tape en latexhandschoenen. Hij gebruikte de tape bij reparaties en rolde deze weer terug als het spul nog plakte. Die rol en eerder door hem gebruikte handschoenen zijn door die man bij de overval gebruikt, zei A.G.
Dat scenario kon bevestigd noch worden ontkracht door deskundigen. En wat was het motief? A.G. had weinig schulden. “En wat als er 1.000 euro te halen viel? Dat is 500 euro de man. En ik betaalde 250 euro per overtocht van Engeland naar Nederland.'' Een mogelijk scenario was dat een bedrijf naast de woning van het slachtoffer de handelaar angst wilde aanjagen en twee mannen daartoe opdracht gaf. Zo moest de man gedwongen worden daar te vertrekken. De politie kwam niet verder in het onderzoek naar die mogelijke toedracht. Wat bewijsmateriaal betreft zijn er drie onderdelen: naast het DNA is er de aangifte met een signalement dat overeenkomt met dat van verdachte en de verklaring van de man uit Enschede. Die man wees A.G. als dader aan. “Maar de som is meer dan de afzonderlijke delen”, zei de officier. Het slachtoffer was de middag voor de overval bezocht door twee heren. Die wilden mogelijk een handeltje met hem beginnen. Een van hen hoorde bij een winkel in de Thomas a Kempisstraat. En daar had familie van A.G. in die tijd juist een winkel. “Ik geloof niet dat dit toeval is”, zei de officier.
De raadsman bepleitte vrijspraak. “Er ligt onvoldoende bewijs voor de overtuiging dat mijn cliënt de overval heeft gepleegd.” Ook wijzen deeltjes die op de tape zijn gevonden er eerder op dat deze vaker gebruikt is, dan dat deze alleen bij de overval werd afgerold. En dat strookt met de verklaring van zijn cliënt, zei de advocaat.
Vonnis op 28 november.