De Swollenaer

Donderdag, 29 februari 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM eist vijftien maanden cel voor zware mishandeling op Bevrijdingsdag

OM eist vijftien maanden cel voor zware mishandeling op Bevrijdingsdag
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – Tegen een 22-jarige pizzakoerier die op 5 mei 2019 in Zwolle een man knock-out sloeg, is maandag vijftien maanden cel geëist. Het slachtoffer hield blijvend hersenletsel over aan de mishandeling.

De mishandeling had plaats vlakbij de camera die op de hoek van de Nieuwe Markt en Sassenstraat hangt. Het was Bevrijdingsdag en dus druk in de binnenstad, blijkt ook uit de beelden die maandag in de rechtszaal worden getoond. De 22-jarige Levi el A. wordt op de Sassenstraat opgehouden door een groepje mannen. Er ontstaat duw- en trekwerk ter hoogte van het terras van La Cucaracha. Als El A. weer wil opstappen, krijgt hij andermaal een trap in zijn maag van het latere slachtoffer. Daarna volgt opnieuw duw- en trekwerk. Het slachtoffer en een vriend lopen achteruit als El A. met zijn rechterarm met kracht uithaalt op het hoofd van het slachtoffer.

‘Lappenpop’

Een agent die de beelden beschreef ziet het slachtoffer 'als een lappenpop' in elkaar zakken. Hij komt hard op straat terecht en blijft levenloos liggen. De man werd in kritieke toestand opgenomen en lag enige tijd in coma. Toen hij ontwaakte, werd duidelijk dat hij vrijwel nooit meer normaal zal praten. Bij een poging in de rechtszaal zijn slachtofferverklaring voor te lezen, blijft hij steken bij twee woorden. “Ik zit gevangen in mijn eigen lichaam”, las een medewerker van Slachtofferhulp voor. “Ik ben boos en verdrietig en ik zou je dat in een goed gesprek duidelijk willen maken, maar dat kan ik niet meer.”

Gevolgen

Ik was mezelf niet, zei de verdachte over het moment van de klap. Hij schetste zijn leven in die tijd als dat van een hardwerkende jongeman. Naast zijn studie had hij twee banen. Hij loopt bij ruzie normaal juist weg. Hier knapte er iets toen hij een tweede trap kreeg van het slachtoffer. Hij werd als minderjarige eens mishandeld en die beelden kwamen terug. “Ik moest voor mezelf opkomen”, zei hij de rechters. Pas later vernam hij de gevolgen voor het slachtoffer. Die eiste via zijn advocaat een schadevordering van zeven ton. Dat hoge bedrag is mede gebaseerd op het feit dat werken in de toekomst lastig is voor de man uit Lelystad.

Noodweer

In veel zaken heeft één enkele klap veel minder gevolgen maar hier is het anders, zegt de officier van justitie. Ook het 'kickbox-verleden' van de verdachte speelt een rol. Volgens advocaat Rutger van Veen handelde zijn cliënt uit noodweer. Hij kon niet weglopen want dan was hij andermaal aangevallen. Bovendien heeft hij zich nooit gerealiseerd dat er zwaar lichamelijk letsel op kon treden.

Het vonnis volgt over twee weken.