ZWOLLE - 'Thuislozen' van Theater Utrecht toont op woensdag 17 en donderdag 18 oktober in Theater de Spiegel hoe het leven van dak- en thuislozen werkelijk is.
In een tijd met een terugtrekkende overheid en een toenemende polarisatie, groeit het aantal dak- en thuislozen fors. In 2009 ging het om 17.800 mensen zonder vaste verblijfplaats en in 2016 is dat aantal gegroeid naar 30.500. Daarnaast doet ruim 60.000 mensen het afgelopen jaar een beroep op maatschappelijke opvang, 90 procent hiervan kampt met schulden. In de theatervoorstelling Thuislozen van regisseur Thibaud Delpeut in samenwerking met Adelheid Roosen, krijgen deze mensen die niet meer kunnen meedraaien in de maatschappij en buiten de boot vallen een stem. De voorstelling gaat over wereld van de straat. Het begint met een rommelig plein in een stad, bevolkt door maatschappelijk ontheemden; verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees en dealers. Personages zijn een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur: kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. Bezoekers beleven de voorstelling in de zaal én op het podium, van dichtbij maken ze de verhalen mee.
In elke stad waar Thuislozen speelt krijgen lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de eigen leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren, een rol in het stuk. In Zwolle zijn de lokale helden Gert Mink van Limor, Rutger Scholte ter Horst van de Participatieraad en Job Boersma van Skejby Zwolle. Helden, omdat zij zich dagelijks inzetten voor de minder bedeelde medemens. Hun persoonlijke verhalen worden voelbaar in beeld gebracht en geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. Mink: “Dat cirkeltje waar je in terecht komt als je even de weg kwijt bent: woest word ik ervan. Dat cirkeltje houden we met z’n allen in stand.”
‘Thuislozen’ is een inspirerende en confronterende voorstelling over dak- en thuislozen en andere ontheemden in de samenleving. De theatermakers dagen het publiek uit na te denken over hoe wij beter kunnen samenleven. “Verantwoordelijkheid nemen: voor onszelf én de ander. Een voorstelling die aanspoort om te doen”, aldus regisseur Delpeut. Zie voor meer informatie www.zwolsetheaters.nl.