De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM: tbs moordenaar Zwolle met een jaar verlengen

OM: tbs moordenaar Zwolle met een jaar verlengen
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs-maatregel voor de 47-jarige Peter de V. met een jaar wordt verlengd. De man stak op Oudejaarsdag 1994 in Zwolle zijn toenmalige vriendin Alide van Eerten dood.

De man kreeg vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij vermoordde zijn vriendin die aangaf een andere vriend te hebben. De V. en Joop van Ommen spraken in 2011 vrijuit in de Herbergkrant over de weken voor de moord. De V. en zijn vriendin woonden destijds bij de WRZV-hallen waar Van Ommen de opvang bestierde. De V. kwam er terecht zonder baan of huis. De relatie met zijn vriendin verliep stormachtig. Drugsgebruik maakte alles erger. Nu 23,5 jaar na de moord verblijft De V. in een kliniek. Nog altijd, al lijkt het einde van de maatregel in zicht. Iets dat een paar jaar terug nog ondenkbaar was. De Van Mesdagkliniek waar hij toen verbleef vond hem rijp voor de afdeling Longstay. De behandeling sloeg niet aan, De V. zou nooit 'beter' worden. Besloten werd het in een andere kliniek, in Almere, nog eens te proberen. En dat bleek een succes. Hij werkt inmiddels buiten de kliniek maar wordt nog altijd intensief begeleid. “Als hij even een boodschap haalt, moet hij binnen een halfuur terug zijn”, zei zijn advocaat Floris Holthuis dinsdag op de zitting. De V. werkt maar wil graag een betaalde baan. “Ik wil zo snel mogelijk naar buiten om voor mezelf te zorgen.”

Dat de behandeling van De V. inmiddels erg lang duurt, beaamde de officier van justitie op de zitting. “Maar we moeten ook kijken naar het verloop ervan. Meerdere resocialisatiepogingen zijn mislukt.” De officier vindt het verstandig de maatregel met een jaar te verlengen. Advocaat Holthuis wil dat er een rapport komt waarin de volgende stap wordt beschreven. Een deskundige van de kliniek geeft aan dat het ministerie gevraagd zal worden om verruiming van het verlof. “Het verloop van de behandeling in de afgelopen periode geeft geen reden om somber te zijn over uitkomst van die aanvraag.”

Vonnis op 26 juni.