De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Einde tbs moordenaar uit Zwolle is in zicht

Einde tbs moordenaar uit Zwolle is in zicht
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – De tbs-maatregel voor de man die op Oudejaarsdag 1994 zijn toenmalige vriendin in Zwolle doodstak, is met een jaar verlengd. Wel laat de rechtbank uitzoeken of een beëindiging van de maatregel mogelijk is. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

De 47-jarige oud-Zwollenaar Peter de V. stak op Oudejaarsdag 1994 zijn vriendin Alide van Eerten dood. De twee hadden al langer ernstige spanningen in de relatie, mede veroorzaakt door drugsgebruik. De vrouw gaf die dag aan hem te verlaten. Bovendien zou ze De V. de dood van hun kind verweten hebben. De baby stierf een wiegendood. De man stak haar vervolgens dood. Hij kreeg vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Ruim een jaar terug leek terugkeer naar de samenleving voor De V. verder weg dan ooit. De kliniek zag geen mogelijkheden meer hem te behandelen. Overplaatsing naar de Oostvaarderskliniek in Almere bleek echter wel te helpen. Daar weet men wel raad met hem.

De rechtbank verlengde de termijn met een jaar maar laat wel onderzoeken of een einde van de tbs-maatregel aanstaande is. De reclassering moet binnen drie maanden met een rapport komen. Als de reclassering positief is in haar rapport, dan kan de rechtbank volgend jaar beslissen dat de tbs onder voorwaarden stopt. Daarmee is het einde in zicht van de tbs-maatregel van De V. die sinds de jaren negentig loopt.