De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Einde aan tbs komt na twintig jaar 'in zicht'

Einde aan tbs komt na twintig jaar 'in zicht'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – De dwangverpleging van Peter de V. wordt verlengd, bepaalde de rechtbank donderdag. De man doodde op Oudejaarsdag 1994 zijn toenmalige vriendin in Zwolle. In juni werd al bepaald dat de tbs van De V. met een jaar wordt verlengd.

Daarmee ging hij al zijn twintigste jaar in als tbs'er. Hij kreeg deze maatregel opgelegd naast vijf jaar cel voor de moord op zijn toenmalige vriendin Alide van Eerten. Na een ruzie stak hij haar dood. “Peter wil hard werken, veel buiten zijn en op zichzelf leven. Hij heeft dus een beperkte wens. Het is alleen jammer dat we twintig jaar nodig hebben gehad om zo ver te komen.”, zei zijn advocaat donderdag. Want de weg uit de kliniek is voor De V. een lange. Een week geleden kreeg hij al het nieuws dat de reclassering een voorwaardelijk einde van zijn tbs niet ziet zitten. In de rechtszaal legde een deskundige uit waarom. Het zou alleen al een jaar kunnen duren voor er onder die condities plek is voor hem. Bovendien zijn er toch te veel twijfels om zijn behandeling al te staken. De V. verblijft al wel veel buiten de kliniek, al moet hij er elke nacht slapen. Maar er wordt gewerkt aan een proefverlof. Dat betekent dat hij mogelijk dit najaar al voor het eerst buiten de kliniek mag slapen. Hij krijgt dan een appartement, maar hij blijft onder toezicht van de kliniek vallen. En hij blijft dan dus onder behandeling staan. Volgens de deskundigen biedt deze route een snellere uitweg uit de kliniek.

“Ik wil lekker op mezelf wonen en werken”, zei de 49-jarige voormalige Zwollenaar over zijn toekomst. Hij ziet uit naar een eigen huisje, zei hij. Dat beeld komt dichterbij, al is het stapje voor stapje. De rechtbank vond dat de dwangverpleging moet blijven. Volgend jaar hoort De V. in juni of zijn tbs dan eindelijk onder voorwaarden wordt beëindigd.