De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM eist celstraf voor tillen fiscus met Zwolse fotobedrijven

OM eist celstraf voor tillen fiscus met Zwolse fotobedrijven
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – De bedrijven van Zwolse fotografen maakten amper omzet maar vroegen wel voor tienduizenden euro's aan belastinggeld terug. Drie mannen hoorden maandag celstraffen tegen zich eisen voor geraffineerde belastingfraude.

Zo'n 275.000 euro verdween er volgens het Openbaar Ministerie onterecht in de zakken van drie Zwollenaren. De werkwijze was simpel: er werden meerdere bv's opgericht enkel en alleen met als doel omzetbelasting terug te vragen. De fiscus keerde uit maar pas later bleek uit een boekenonderzoek dat die bedrijven helemaal geen recht hadden op teruggave. Verdachte Hans C. (60) was een gewaarschuwd man. In 2014 waarschuwde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) publiekelijk voor zijn Vakfotografen Mediagroep. Veelal jonge meiden werden geselecteerd met de suggestie dat een modellencarriėre in het verschiet lag. De bedoeling was om zo op slinkse wijze een fotosessie te verkopen. Ook daarna ging het drietal door met hun oplichtingspraktijken, aldus de officier van justitie. C. had samen met de 47-jarige Diederik J.F. meerdere soortgelijke bedrijven die amper omzet maakten. Zij hadden samen met de 30-jarige Ben van 't E. alleen als doel geld van de Belastingdienst binnen te harken. Ze misbruikten de naam van een stagiair om valse facturen mee te ondertekenen, aldus de officier van justitie.

Tegen C. en J.F. eiste de officier van justitie celstraffen van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Gedurende een proeftijd van twee jaar zouden ze ook geen directeur van een bedrijf mogen zijn. De rol van Van 't E. was kleiner volgens het OM. Tegen hem werd een taakstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk geëist. Volgens de verdachten heeft een vierde man bekend. Maar het Openbaar Ministerie vermoedt dat dit iemand is die in ruil voor geld blanco formulieren tekende. Die persoon had helemaal geen motief voor de fraude. Het geld werd immers naar bankrekeningen van de verdachten overgemaakt. Volgens de raadsman van C. is er geen bewijs voor diens betrokkenheid bij eventuele fraude. Hij vroeg om vrijspraak.