De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Jasper de Bruijn: ‘Juist in deze kwetsbare tijd kunnen heel mooie dingen ontstaan’

Jasper de Bruijn: ‘Juist in deze kwetsbare tijd kunnen heel mooie dingen ontstaan’Jasper de Bruijn: ‘Juist in deze kwetsbare tijd kunnen heel mooie dingen ontstaan’
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Dat de cultuursector het in deze tijd heel zwaar heeft, is een feit. Jasper de Bruijn van Jeugdtheaterschool Zwolle hecht eraan ook een ander geluid te laten horen. “Juist in deze kwetsbare tijd kunnen heel mooie dingen ontstaan.”

“Ik ben een beetje zat dat het alleen maar kommer en kwel is in de cultuursector”, vervolgt hij. “Ik vind dat we kunst hiermee te kort doen. Daarom wil ik graag laten zien wat wél bloeit. Natuurlijk is dit een nare tijd en moet daarvoor aandacht zijn, Ik snap de zorg daarvoor heel goed. Laten we deze tijd als cultuurmakers echter gebruiken om door te ontwikkelen.”

Digitalisering

De Bruijn ziet dat andere vormen worden gevonden en ook de digitalisering ziet hij niet meteen als bedreiging. “Ik erken meteen, via digitale wegen cultuur brengen geeft niet hetzelfde gevoel als in het theater zitten. Maar het kan wel een nieuw gevoel aanwakkeren. Het één sluit het ander niet uit. Creativiteit kan wat mij betreft ook digitaal zijn. Ik werk meer met livestreams en dat biedt veel verrassend nieuwe mogelijkheden. Er ontstaan zo tal van nieuwe initiatieven. Initiatieven die wellicht anders nooit het daglicht hadden gezien of de kans hadden gekregen zich door te ontwikkelen. Kleine initiatieven die plots ruimte krijgen.”

Kwaliteit

De theatermaker hoopt ook dat de festivals na de coronaperikelen terugkeren. “We hebben zoveel festivals in Nederland, misschien moeten we wat meer de handen ineen slaan”, vraagt hij zich hardop af. “En dan zijn festivals straks misschien even wat kleiner, boet je dan in op kwaliteit?”

Inspiratie

Kunst kan volgens De Bruijn afleiding van de werkelijkheid zijn en de maatschappij spiegelen. “Ik wil hier niet te diep ingaan op wat mijn definitie van kunst is, maar wat ik wel wil zeggen is dat kunst altijd een weg vindt. Het streamen van voorstellingen was een opstap naar tal van nieuwe ideeën. Ik weet dat op Artez studenten bezig zijn met afstuderen. Zij nemen deze tijd nu juist mee als inspiratie en zetten de beperkingen om in creativiteit. Ik zie regies die speciaal gemaakt worden op een digitaal publiek. Ik zie kunstenaars nieuwe wegen aanboren of oude wegen hervinden. Ik zelf ben plots in gesprek over een bundel van gedichten die ik iedere dag tijdens de lockdown schreef. Dat was anders niet gebeurd.”

Bloempje

“Enkel sip kijken en zeggen dat het anders is, is niet hoe ik de kunst ervaar”, vervolgt De Bruijn. “Ik wil hiermee niks afdoen aan de last die iemand als festivalorganisator Rob Bults ondervindt. Ik hoop van harte dat de festivals weer tot bloei mogen komen maar verandering is niet alleen maar misère. Er is vaak te horen hoe moeilijk het is, waardoor niet meer zichtbaar is wat ontstaat. Waardoor men enkel beton ziet en niet meer dat ene bloempje dat vanuit een scheur tot bloei komt. Laten we als stad, als land en als kunst ook het mooie blijven zien en de veerkracht blijven belichten.”