ZWOLLE – Vrijwel alle culturele activiteiten in de stad liggen nog stil door de coronacrisis. Wethouder Monique Schuttenbeld noemt het confronterend dat cultuur er ineens niet meer is. “Veel mensen realiseren zich nu nog meer hoe belangrijk het is.”
De wethouder zegt graag de helpende hand uit te steken. “Je hoopt de culturele activiteiten ergens te kunnen laten landen, maar dat gaat nu niet. Bezoekers zitten dan nog een beetje in een luxe positie: het is er gewoon even niet. We hoeven wat dat betreft niet te klagen, omdat de crisis veel nare dingen met zich meebrengt. Voor de culturele makers is het wel een heel zware tijd, ik heb met ze te doen. Ik merk dat ze staan te popelen om aan de slag te gaan. Zij hebben met heel hun hart voor hun beroep gekozen.” Het belang van cultuur wordt meer gezien, merkt Schuttenbeld. “Cultuur geeft troost, inspiratie en afleiding die we in deze periode juist zoeken. Nu kan dat alleen in de privésfeer. Het is nog een geluk dat de crisis nu, in het digitale tijdperk, is. Je moet er niet aan denken als dit twintig jaar terug was gebeurd.”
Noodfonds
Wat betreft steun aan de culturele sector kijkt de wethouder naar alle sectoren. “Het gaat niet altijd alleen om geld, maar ook om de mogelijkheid aan cultuur te kunnen doen. Ik doe momenteel mijn uiterste best om ervoor te zorgen dat een deel van het noodfonds van het Rijk van 300 miljoen euro in Zwolle en regio terechtkomt. Dat we daarvan wat gaan merken.” Zij beaamt dat dit bedrag wel schril afsteekt tegen de 4 miljard voor de KLM. “Dat terwijl de culturele sector bijna 4 procent van het bruto binnenland product binnen brengt en de KLM 1 procent. In de culturele sector gaat het om honderdduizenden banen. Ik vind dat lastig als lokale bestuurder. Inmiddels is wel bekend geworden dat cultuur is toegevoegd aan steun uit het gemeentefonds. Dat is heel mooi en dat vind ik ook heel hard nodig.”
Uitstel
De gemeente heeft al gedaan wat ze momenteel kan, stelt Schuttenbeld. “Alle sectoren waarmee we een subsidierelatie hebben, krijgen uitstel van belasting, huur en terugbetaling van subsidie. Eventueel kunnen we ook nog renteloze leningen aan instellingen geven. Kwijtschelding en het geven van subsidies gaat niet. We moeten precedentwerking voorkomen en als stad moeten we ook een sluitende begroting leveren. Wij zijn als gemeente natuurlijk ook gedupeerd door deze crisis en lopen veel inkomsten mis. Het Rijk heeft wat financiën betreft meer mogelijkheden.” Haar angst is wel dat culturele instellingen kunnen omvallen. “Dat zou een deuk betekenen in onze culturele infrastructuur. Hopelijk kunnen de renteloze leningen voor de instellingen waarmee we een relatie hebben dat voorkomen. Ik heb het verder vooral te doen met de zzp’ers. Ik hoop dat het Rijk ook voor hen met een goede maatwerkregeling komt.”
Ondertussen zegt Schuttenbeld het mooi te vinden om te zien wat er wel gebeurt. “We zien makers die zich proberen aan te passen aan de anderhalve metersamenleving. Die ondersteunen we als gemeente ook graag. Ondertussen is het stil in de stad en dat is ontzettend jammer. Als gemeente werken we graag mee aan initiatieven die nog wel kunnen.”