De Swollenaer

Donderdag, 29 februari 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Grote Kerk herbergt expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’

De Grote Kerk herbergt expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’
Egon von Bönninghausen (rechts) inspecteert in WA-uniform een erewacht van de Jeugdstorm in de Diezerstraat te Zwolle, voorafgaand aan zin installatie als Commissaris van Overijssel in 1941.
Foto: NIOD/Historisch Centrum Overijssel
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk is vanaf vrijdag de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’ te bewonderen. Burgemeester Peter Snijders opent de tentoonstelling.

Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel. Dat is een greep uit de indrukwekkende foto’s die in de monumentale kerk zijn te zien.

Voedselzoekers

Bij de opening zijn ook twee inwoners van Overijssel aanwezig die een speciale band hebben met een van de vijftig foto’s. Bep-Naberhuis Maazen uit Hattem staat op de foto die haar moeder in 1943 maakte van een groep kinderen in de Zwolse wijk Assendorp. De dag na de opname werden drie van de buurtkinderen, afkomstig uit het Joodse gezin Krammer, afgevoerd naar een vernietigingskamp. Ze zouden nooit terugkeren. Ria van Kessel-Dingjan uit Berkum staat tijdens de opening stil bij de foto met voedselzoekers bij de IJsselbrug. Ze vertelt over de barre fietstocht die ze als 15-jarig meisje samen met haar zusje in 1945 maakt vanuit Delft naar Zwolle.

NIOD

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) begon vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te maken. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de vijftig meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen. Hiervoor werden tien Overijsselse foto’s uitgekozen, met ook een indrukwekkende Overijsselse foto op de cover.

Pop-up

Van de selectie uit de vijftig Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie is tot en met 3 januari 2021 te zien in het Academiehuis de Grote Kerk aan de Grote Markt. De kerk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.