De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Indiëveteranen zijn welkom op netwerkbijeenkomst

Indiëveteranen zijn welkom op netwerkbijeenkomst
Foto: HCO/IJsselacademie
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT – In Historisch Centrum Overijssel/IJsselacademie aan de Van Wevelinkhovenstraat is op donderdag 24 januari een netwerkbijeenkomst van Indiëveteranen uit Overijssel onder het moot ‘Getuigen & Tijdgenoten’.

“Wij zijn de laatsten der laatsten”, stelt de 91-jarige Jan van Dijk uit Enschede. “Van ons bataljon is bijna iedereen dood. Vroeger, als ik door Twente fietste, kon ik in bij ieder dorp wel bij iemand van 5-5 RI op de koffie. De laatste jaren heb ik vrijwel alle kerken en crematoria in de regio bezocht om afscheid te nemen van één van de jongens.”

Het project Getuigen & Tijdgenoten geeft ooggetuigen die de periode 1945-1950 in Indonesië hebben meegemaakt een stem. Daarbij komen ook vragen aan bod over de schaduwkanten van deze periode, waar eerder minder aandacht en ruimte voor was. Historicus Ewout van der Horst van de stichting IJsselacademie sprak met vijftien Indiëveteranen uit Overijssel die openhartig vertelden over hun ervaringen in Indonesië. De presentatie van de website met deze verhalen vormt de aanleiding voor de netwerkbijeenkomst.

Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden door een mail te sturen naar getuigen@ind45-50.nl. De bijeenkomst is van 13.30 tot 17.00 uur bij Historisch Centrum Overijssel/IJsselacademie. Parkeren is mogelijk aan de Eikenstraat 20. Het hele programma is te zien op www.ind45-50.org.