De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Expositie ´Uw bestelling heeft vertraging!´ in de Grote Kerk

Expositie ´Uw bestelling heeft vertraging!´ in de Grote Kerk
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - De expositie ´Uw bestelling heeft vertraging´ is gratis te bezoeken tot en met 6 januari – met uitzondering van Nieuwjaarsdag - in Academiehuis/de Grote Kerk.

Met vallen en opstaan werd er vanuit Zwolle meegebouwd aan het democratisch bestel dat wij nu zo vanzelfsprekend vinden. De strijd die Joan Derk van der Capellen (1741-1784) aanging met bestuurlijk Overijssel en Nederland is een voorbeeld van politiek activisme. De vroegtijdige dood van Joan Derk veroorzaakte een golf van rouw. Er werd geld ingezameld voor een pronkgraf dat in de Grote Kerk in Zwolle moest komen te staan. Het grafmonument werd in Italië besteld en staat sinds die tijd in Rome.

‘Uw bestelling heeft vertraging!’ is het resultaat van een samenwerking tussen stichting Allemaal Zwolle en Academiehuis/de Grote Kerk en vertelt het verhaal van de strijd van de beroemde Zwolse patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol voor bestuurlijke vernieuwing in het Nederland van de achttiende eeuw. Theatergroep De Jonge Honden heeft de expositie ontwikkeld.

Meer informatie is te vinden op www.allemaalzwolle.nl/agenda.