De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Samenwerking leidt tot World Press Photo Exhibition 2019 met bewegend beeld

Samenwerking leidt tot World Press Photo Exhibition 2019 met bewegend beeld
Foto: John Moore
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – Samenwerking van Academiehuis de Grote Kerk en Filmtheater Fraterhuis heeft geleid tot een nieuwe opzet van de jaarlijkse World Press fototentoonstelling, in Zwolle als onderdeel van Winters Zwolle te bewonderen van 30 november tot en met 22 december. Voor het eerst is nu ook veel bewegend beeld te zien. “We zijn blij met elkaar”, zeggen Karel Jan Voogd, directeur Academiehuis Grote kerk en Henriëtte Boerhof, directeur van Filmtheater Fraterhuis.

Beiden beoordeelden ‘s werelds grootste en meest prestigieuze persfotografiewedstrijdtentoonstelling als ‘wat statisch’. “De kracht van de foto’s is weliswaar heel sterk, maar soms kun je bijvoorbeeld niet meer onderscheiden in welk jaar ze zijn gemaakt.” Ook de World Press-organisatie heeft dat onderkend en maakt daarom een vernieuwingsslag. “Die gaan wij nu oppakken met de toevoeging van de Digital Story Telling Contest”, bevestigt Voogd. “Die wilden wij er heel graag bij hebben. Hoe mooi is het dan dat we dat in samenwerking met Filmtheater Fraterhuis kunnen doen? Ze zeggen wel eens: één foto zegt meer dan duizend woorden, maar bewegend beeld laat je niet meer los.”

Categorieën

Bezoekers kunnen bij het filmgedeelte drie categorieën onderscheiden: documentaires, journalistieke producties/verhalen en foto/kunst filmproducties. Boerhof: “Documentaires zijn al bij ons in het fraterhuis te zien. De foto/kunst filmproducties is een nieuwe richting, waarvoor wij niet genoeg ruimte hebben. Het gaat dan heel erg om het experimentele. Oorspronkelijk was film natuurlijk niet veel meer dan het aaneenrijgen van foto’s. Bij foto/kunst filmproducties gaat het om projecteren rond om je heen. Je waant je in het beeld, zonder dat het een kermisattractie wordt. Je verdwijnt als het ware in het beeld.” De continu getoonde 32 filmpjes duren tussen de vijf en vijftig minuten. Op 7 december is in de kerk van 20.00 tot 22.00 uur een grote avondvullende filmavond met als thema ‘venster op de wereld : persoonlijke verhalen binnen een grotere problematiek waarin wanhoop én hoop een centrale rol speelt’. Negen films worden dan getoond op een groot scherm en er komt een randprogrammering bij. “Dit is uniek in Nederland. Het gaat dan om samen kijken en ontmoeten. Dat gaat echt dynamiek opleveren”, verzekert Boerhof. “Het wordt het hoogtepunt voor Filmtheater Fraterhuis dat dit jaar veertig jaar bestaat.”

Menselijker

Nieuw bij de getoonde foto’s is dit jaar een audiotour, waarbij de fotograaf zelf een toelichting geeft op de situatie. Voogd: “Zo komen bezoekers in de schoenen van de fotograaf te staan. Bij de bijzondere fotoseries kan je minutenlang stilstaan om het beeld tot je te laten doordringen. De World Press-organisatie heeft meer positieve beelden gekozen. Er is meer human interst te zien; de tentoonstelling is menselijker geworden. De vaak harde foto’s, van ellende naar ellende, stoot bezoekers soms af. Inhoudelijk is door de nieuwe inzichten een grote stap vooruit gemaakt.”

Terugkijken

Academiehuis de Grote Kerk heeft een contract dat ze de tentoonstelling voor jaren afneemt. De expositie ia, nast in Amsterdam, maar op enkele plaatsen in Nederland te zien. “Om het mooi te zeggen: we hebben het recht om deze wereldvermaarde tentoonstelling te brengen”, zegt Voogd met een glimlach,. “We hebben de expositie nu in december staan, als onderdeel van Winters Zwolle als opmaat naar de twee kerstweken. We denken dat we het publiek dan goed bedienen. In deze weken kunnen bezoekers met de expositie mooi terugkijken op 2019. Vorig jaar zaten we nog in september, maar dan zijn veel mensen net terug van vakantie.”

Bijdrage

De expositie toont volgens Voogd wat er zich in de wereld afspeelt. “Ze geeft een indruk van ‘geef mij ogen, inspireer mij’. Via de tentoonstelling laat Zwolle zich ook zien. Als je als stad niet op de trom blijft slaan, zak je ook weer weg. Belangrijk is het om steeds te vernieuwen. Maar het mooiste vind ik eigenlijk wel dat we als verschillende culturele partners er samen de schouders onder zetten dit te realiseren. Landstede werkt ook mee en maakt de expositie tot onderdeel van haar onderwijsprogramma. Ook de Zwolse Kunstvrienden leveren een belangrijke bijdrage met hun creativiteit en het onder de aandacht brengen. De talrijke vrijwilligers die bij onze organisaties in dienst zijn, zijn tevens onze belangrijke ambassadeurs. Zij mobiliseren ook weer hun achterban. Niemand verplicht ons om deze expositie te organiseren.”

Zie voor meer informatie (de agenda op) http://worldpressphotoexpozwolle.nl www.academiehuis.nl.

Zwolse Kunstvrienden waarderen samenwerking

De Zwolse Kunstvrienden zijn een belangrijke ambassadeur van én Filmtheater Fraterhuis én Academiehuis de Grote Kerk.

Karel Jan Voogd, directeur Academiehuis de Grote Kerk, zegt glimlachend: “Ja, je zou denken dat dit dus een simpel intikkertje was. Maar de Zwolse Kunstvrienden stappen er in bij de World Press Photo Exhibition 2019 Zwolle, omdat ze zien dat de tentoonstelling zelf, maar ook de samenwerking tussen deze culturele partijen in de stad een stap voorwaarts is en de moeite waard om te ondersteunen.” Vice-voorzitter Han de Carpentier Wolf van Zwolse Kunstvrienden vult aan: “Het Academiehuis met 140.000 bezoekers per jaar en het Filmtheater Fraterhuis met 80.000 bezoekers per jaar zijn spelers van formaat in het culturele aanbod in Zwolle. Als Zwolse Kunstvrienden bewegen we graag mee in de verdere groei en ambitie die deze twee organisaties doormaken.” Zwolse Kunstvrienden bestaat al sinds 1956, toen nog onder de naam Vrienden van het Stedelijk Museum. Met het verdwijnen van het museum in 2018 is de vereniging zelfstandig doorgegaan onder de naam Zwolse Kunstvrienden. Ze ondersteunt lokale professionele beeldende kunstorganisaties en organiseert lezingen en excursies. Zie voor meer informatie

www.zwolsekunstvrienden.nl.