De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Boekenmarkt Grote Kerk is weer open. ‘Boeken over Zwolle zijn niet aan te slepen’

Boekenmarkt Grote Kerk is weer open. ‘Boeken over Zwolle zijn niet aan te slepen’
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – De boekenmarkt in de Grote Kerk is weer open. Een hele opluchting voor coördinator Harry Frijling, die zijn garage volgestouwd ziet met ingeleverde boeken.

Bezoekers van de kerk moeten nu een mandje meenemen, de routes zijn aangepast, er zijn ontsmettingsmiddelen beschikbaar en er hangt een scherm voor de kassa, allemaal om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM om corona buiten de deur te houden. “Ook mogen er maximaal dertig mensen binnen zijn”, vult Frijling aan. “Gelukkig is dit een grote ruimte, mensen lopen elkaar niet gauw in de weg.” Het bezoek kwam volgens de coördinator langzaam weer op gang.

Voorraad

Opvallend wel was dat ze meer boeken kochten dan ze nodig hadden. En dat komt goed uit, want de voorraad is de afgelopen maanden flink toegenomen. Frijling: “We hebben al die tijd niets verkocht. Tevens merkten we dat veel mensen aan het opruimen waren. Die boeken leveren ze bij mij in, waarna ik ze selecteer en prijs. Soms halen we boeken op, zoals deze week bij een negentigjarige vrouw. We hebben drie mensen beschikbaar die zo nodig beschikbaar zijn boeken te halen.” De grote toename aan ingeleverde boeken leidt ertoe dat de coördinator wat strenger gaat selecteren. “We krijgen veel complimenten van onze klanten”, zegt hij met gepaste trots. “Dat onze boeken er zo mooi uitzien en dat er geen rommel tussen zit. Mensen kunnen hier schitterende boeken vinden voor 2 à 3 euro. We hebben ook klanten die iedere week of iedere veertien dagen komen kijken of er weer wat nieuws is. Populair zijn vooral boeken over Zwolle, die zijn niet aan te slepen. Nederlandse literatuur van de grote schrijvers loopt het hardst.”

Kringloop

De boekencommissie van de Grote Kerk heeft goed contact met Theo Bloks die met zijn antiquariaat vijftig meter verderop is gevestigd. “We wisselen wel eens wat uit”, aldus Frijling. “Bijvoorbeeld thrillers en romans, die verkoopt hij toch niet. Overigens verkopen streekromans bij ons ook heel slecht. We willen ze alleen hebben als ze er heel mooi uitzien. Dan kunnen we er nog een euro voor vragen. Anders gaan ze naar het oud papier of de kringloop. Dat geldt ook voor studieboeken en encyclopedieën, zelfs de kringloop wil ze niet hebben.”

Interesse

De coördinator geniet zichtbaar van zijn werk dat hij al tien jaar met veel plezier doet. “Het is zo als Wim Waanders het zei bij de opening van de Broerenkerk: ‘het woord is weer in de kerk’. Ik heb de interesse voor boeken altijd in me gehad. Het begon bij mijn laatste gemeente als predikant in Voorburg. Daar was een grote boekenmarkt. Toen ik met emeritaat ging, wilde de gemeente de boeken niet hebben. Zo kwam ik met tachtig dozen vol naar Zwolle. Lub Dam, toenmalig koster van de Grote Kerk, had hier een kleine boekenmarkt in een hoekje van de kerk. Ik heb met plezier met hem samengewerkt totdat het voor hem niet meer ging en heb ik het overgenomen.”

Doel

Inmiddels zijn bij de boekenmarkt bijna vijftig medewerkers betrokken, onder meer voor de baliedienst. De opbrengst van de ingeleverde boeken is voor de Grote Kerk. Frijling: “Ik vind het heel leuk om te doen, maar doe dit werk ook voor het goede doel. Doorgaans ben ik er wel dertig à veertig uur per week druk mee.”