De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel zoeken oorlogsverhalen

RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel zoeken oorlogsverhalen
Foto: HCO
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel zoeken verhalen en materialen over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Men kan daarvoor naar het WO2 Café op maandag 8 april bij Stadkamer Centrum in Zwolle.

In april 2020 is het 75 jaar geleden dat Overijssel is bevrijd van de Duitse bezetter. Een bijzonder lustrum waaraan in Overijssel veel aandacht geschonken zal worden. In aanloop naar 2020 zijn de twee organisaties op zoek naar verhalen en materialen. Tijdens een tour in april langs vijftien Overijsselse bibliotheken is iedereen die een oorlogsverhaal te vertellen heeft uitgenodigd om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en bevrijding kan men meenemen naar deze lunchbijeenkomsten in het WO2 Café.

Op elke locatie helpen deskundigen de verhalen en objecten te duiden. Ook nemen historische verenigingen bijzondere collectiestukken mee. Een selectie van de verhalen wordt openbaar gemaakt via diverse kanalen waaronder het cultuurhistorische platform MijnStadMijnDorp. RTV Oost maakt een registratie van deze WO2 Café-tour. De meest bijzondere verhalen krijgen een plek tijdens de bevrijdingstour in 2020.

Bezoekers voor het WO2 Café zijn welkom van 12.00 tot 14.00 uur. Onder het genot van een broodje kunnen ze hun verhaal vertellen of de objecten laten zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Meer informatie over het WO2 Café en de touragenda is te vinden op www.overijsselviertvrijheid.nl.

Het WO2 Café is het begin van het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel, een initiatief van Platform WO2 Overijssel bestaande uit Memory Museum, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Historisch Centrum Overijssel, Bevrijdingsfestival Overijssel, in samenwerking met RTV Oost. Het WO2 Café is een samenwerking van Historisch Centrum Overijssel, Rijnbrink, de Overijsselse bibliotheken en RTV Oost en wordt gefinancierd door Provincie Overijssel.