De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Uitreiking Salverda Trofee: basketbalcoach Van den Belt maakt indruk achter de microfoon

Uitreiking Salverda Trofee: basketbalcoach Van den Belt maakt indruk achter de microfoon
Sfeer in Café De Hete Brij
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – "We hebben in de loop der jaren mindere sprekers gehad", zegt Harry Bouwhuis (die de avond weer vakkundig aan elkaar praatte) met gevoel voor understatement nadat Landstede Basketbal-trainer Herman van den Belt het podium heeft 'gepakt' met onder meer zijn visie op het kampioenschap van de basketballers.

Niets ten nadele van de andere spreker, sportwethouder Rene de Heer -altijd goed voor wat zelfspot: 'het is een bekend geheim dat ik de ballen verstand heb van sport'-, maar de speech van de succestrainer maakt indruk. Niet in de laatste plaats omdat hij een brug weet te slaan van de ene sport naar de andere. Van een basketballer die aanlegt om de bal in het netje te gooien, naar een spits die een kans krijgt om te scoren.

“We hebben hier vanavond allemaal afmakers. Die zijn in mijn beleving goed in concentratie. Die bal erin vuren en niets anders”, aldus Van den Belt, die het publiek eigenlijk al meteen voor zich wint met een ontwapenende eerste zin. “Ik stotter sinds ik weet dat ik kan praten, dus wat betreft spreken voor een groep houdt het eigenlijk altijd wel op bij tien, twaalf man. Dit is wat anders.” Van den Belt is ook nog zo eerlijk om toe te geven dat het eerste kampioenschap ooit voor 'The Hammers' mede te danken is aan het falen van de tegenstander in de finale. “Als Donar het op orde had gehad, hadden we niet gewonnen, maar zij hadden het niet op orde en wij wel.”

Aan het begin van de avond maken Wim Mossel van de Swollenaer en Arjan Berends van bouwbedrijf Salverda bekend dat de competitie na de zomer aan haar dertiende editie begint. Sinds het seizoen 2017/2018 maken ook de vrouwen onderdeel uit van de Zwolse doelpuntenstrijd.

De uitreiking vond dit keer voor het eerst plaats beneden in Cafe De Hete Brij in plaats van de in de bovenzaal en dat was een aangename, want verfrissende verandering.