De Swollenaer

Zondag, 8 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Winnares vrouwen via Facetime aanwezig bij uitreiking Salverda Trofee

Winnares vrouwen via Facetime aanwezig bij uitreiking Salverda TrofeeWinnares vrouwen via Facetime aanwezig bij uitreiking Salverda Trofee
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De gsm viel bijna uit haar handen toen Erica de Bok hoorde welke geldprijs er verbonden is aan de winst van de Salverda Trofee. Het was toch al een lucratieve week voor de winnaar van de eerste editie voor vrouwen, en daarin lag ook de reden verscholen voor haar afwezigheid tijdens de uitreiking.

‘Winnares Erica de Bok ligt in het ziekenhuis voor onderzoek’, is te horen op de avond dat de vrouwenvariant haar eenjarig bestaan viert. Het klinkt ernstiger dan het is, veel ernstiger. De maakster van 55 doelpunten in de vijfde klasse ligt er namelijk vrijwillig, om mee te werken aan een onderzoek naar ijzerstapeling en daar een aardig zakcentje mee te verdienen. “Super balen dat ik er niet bij kon zijn, want je bent er toch een heel seizoen mee bezig”, zegt De Bok vanaf haar ziekenhuisbed, waar ze via een Facetime-verbinding ziet hoe elftalleider Chiara van Ballengooijen namens EDON de teamprijs van 250 euro in ontvangst neemt en de envelop met 500 euro voor haar topscorerstitel. Dat laatste kwam voor haar uit de lucht vallen. “Bizar, mijn mobiel viel bijna uit m’n hand toen ik dat hoorde. Dat is echt gekkenwerk. Het lijkt wel betaald voetbal.”

Voor De Bok is dat laatste een droom in de categorie ‘dromen zijn bedrog’. Voor ‘runner-up’ Pien Hindriksen valt het in de categorie ‘toekomstplannen’. De zeventienjarige topschutter van Jong PEC Zwolle (16 goals in de topklasse) hoopt komend seizoen haar debuut te maken in de ploeg van PEC Zwolle Vrouwen-trainer Wim van der Wal, die de vrouwenprijzen uitreikte. Met Jong PEC Zwolle begint ze in ieder geval in de nieuwe beloftencompetitie. Het is afwachten welke ster zich komend seizoen aandient in het voorportaal van de eredivisie.

Ingelijst

Hoe het team van nummer drie Sabine Bouwmeester (32 goals in de derde klasse) er volgend seizoen uitziet, is geen verrassing. De SV Zwolle-vrouwen spelen al heel lang samen en roemen de teamsfeer. “Drie speelsters zijn bevallen en keerden weer terug.” Ze vinden het geweldig dat het (Zwolse) vrouwenvoetbal deze aandacht vergaart. Bouwmeester zag de gedeelde nummers vier, Femke van den Dijssel en Jonne Ekkel van Berkum, aan het einde van het seizoen nog dichtbij komen, tot op twee punten. In december stond ze een week bovenaan, maar na de winterstop haakte ze af bij de bovenste twee. Die tussenstand is echter vereeuwigd. Van haar teamgenoten kreeg ze een ingelijste versie. “Die hangt boven m’n bed”, grapt Bouwmeester serieus.

Minste tegengoals

De club die de eerste prijs voor het minste aantal tegengoals bij de vrouwen wist te winnen, was Be Quick ’28. Trainer Geert Tichelaar nam de prijs in ontvangst voor het team dat promoveerde naar de topklasse. Be Quick ’28 incasseerde twintig goals, vier minder dan Berkum en zestien minder dan Jong PEC Zwolle.