De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Ulu Spor op weg naar kampioenschap en glorieuze zegetocht Salverda Trofee

Ulu Spor op weg naar kampioenschap en glorieuze zegetocht Salverda TrofeeUlu Spor op weg naar kampioenschap en glorieuze zegetocht Salverda Trofee
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Na overwinningen op vrijdag (1-2 bij Kuinre) en zondag (7-0 tegen Blankenham) staat FC Ulu Spor in ‘pole-position’ om een jaar na de degradatie direct terug te keren in de vierde klasse. De jojo van het Zwolse amateurvoetbal gooit met Mehmet Dede en in iets mindere mate Melih Senturk bovendien hoge ogen in de Salverda Trofee en staat ook nog eens ruim bovenaan in het klassement voor ploegen met de minste tegengoals.

Het is een topweekeinde voor Dede. Plus vier (één tegen Kuinre en drie tegen Blankenham) betekent dat hij met 29 (doel)punten de nieuwe leider is in de Zwolse topscorerscompetitie. “Elke goal is lekker, maar je wilt ook altijd meer natuurlijk”, zegt de nog immer gretige spits (34 jaar). Of hij met de Salverda Trofee bezig is? “Ja, dat zag je wel toch (?). Zo’n bal als bij de 5-0 hoor je natuurlijk af te geven. Als het nog 1-0 of 2-0 staat doe je dat natuurlijk wel.” Dede schiet vanuit een bijna onmogelijke hoek op de paal en daarna komt de bal toch bij een medespeler terecht. Ozan Altay tekent voor de 5-0. Melih Senturk scoort even later zijn zeventiende van het seizoen en ook de kleine, watervlugge invaller Jeffrey Mijnals pikt nog een goaltje mee (7-0). “Het hoofddoel is kampioen worden. Dat is ons nog nooit gelukt. We zijn wel vaak gepromoveerd, maar telkens via de nacompetitie”, weet Dede. “Het zou wel heel mooi zijn om dat een keer mee te maken met Ulu Spor.” Een kampioenschap voor Ulu Spor dient zich al het hele seizoen aan. De ploeg wint de meeste wedstrijden in de noordelijke vijfde klasse met speels gemak en Dede waant zich vaak in een speeltuin, zeker in vergelijking met de vierde klasse oost, waar Ulu Spor vorig jaar in bivakkeerde.

Het winnen van de Zwolse topscorerscompetitie door een speler van Ulu Spor zou eveneens een primeur zijn. In de elfjarige historie van de topscorerscompetitie kwam Dede al wel een paar keer dichbij, zoals in het seizoen 2013/2014, toen hij 28 goals maakte in de vijfde klasse. Het was door de scoringsdrift van Lodewijk de Vries, Robbin Bastiaan en Timon Beimers niet genoeg voor het podium. Ulu Spor viel twee jaar geleden in de prijzen als het team met de minste tegengoals. Een onderscheiding die het dit seizoen waarschijnlijk ook weer pakt. Een kampioenschap zou de vierde sinds het seizoen 2012/2013 betekenen. Aan de andere kant degradeerde Ulu Spor drie keer in de afgelopen zeven jaren. “We hebben in de vierde klasse een bredere selectie nodig. Er is geen aanvoer van jeugd, dus dat is lastig”, schetst Dede de uitdaging voor de club op het Hoge Laar. “Het is ook moeilijk om jongens hier naar toe te halen”, vult trainer Kerim Tasdan aan.

Nieuwe koploper

Mehmet Dede is door vier doelpunten afgelopen week de nieuwe leider in het klassement van de Salverda Trofee. De spits van Ulu Spor is dit seizoen op dreef en scoorde al 29 keer. Alle spelers in de top zes kwamen dit weekeinde tot scoren. De strijd om de eerste plaats lijkt zich toe te spitsen op Mehmet Dede, Chris van der Meulen en Joey Platenkamp. Van der Meulen en Platenkamp hebben met 28 punten slechts een puntje minder dan Dede.

Met slechts twaalf tegengoals is Ulu Spor ook het team met de minste tegengoals, gevolgd door VSW met achttien.