De Swollenaer

Zaterdag, 18 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Uitreiking Salverda Trofee: eindelijk raak voor de ploeg die er altijd is, maar nooit wat won

Uitreiking Salverda Trofee: eindelijk raak voor de ploeg die er altijd is, maar nooit wat won
Eindelijk raak voor HTC! Trainer Joop van Dijk balt de vuist.
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – 'Nog één rondje.' Het is al laat als de HTC-delegatie, hangend aan de bar in Café De Hete Brij, zich nog een biertje laat inschenken en wat dat aangaat is het deze avond niet anders dan bij eerdere edities van de uitreiking van de Salverda Trofee. Voor spelers en staf van de Holtenbroek Tuinders Combinatie kan het verschil echter niet groter zijn, want na elf seizoenen zonder prijs zijn zij eindelijk de grote winnaar, met Stan Wissink (maker van 36 doelpunten) als paradepaardje.

“Dit is HTC, dit is onze kracht. Het team”, zegt een trotse trainer Joop van Dijk als hij zijn spelers gezellig bij elkaar ziet zitten. Het is, ein-de-lijk, de avond van de club die er altijd is en nooit wat won. In de verste verte niet, kan zelfs gezegd worden over de vorige zeven seizoenen. We moeten terug naar het seizoen 2010/2011 toen HTC met Eugene Webb (19 goals) en slechts 22 tegengoals nog eens in de buurt kwam van de prijzen. Van de huidige selectie waren alleen Thomas Korenromp en Marco Tatje er toen al bij.

De Winnaar (Stan Wissink HTC, 36 treffers, 500 euro + teamprijs van 250 euro)

Stan Wissink speelde toen nog in de jeugd van ZAC, de club waarvan de spits tot aan vorig seizoen dacht dat hij die nooit ging verlaten. Met de huidige trainer John Beijen botste het echter en precies op het juiste moment, zo vertelt Wissink, was daar HTC-trainer Joop van Dijk, om hem te verleiden. “Toen dacht ik: 'fuck it', ik doe het gewoon”, aldus Wissink, die even moest settelen in de hechte spelersgroep van de vierdeklasser, maar op het veld al gauw een enorme aanwinst bleek te zijn. Zijn doelpunten vormden de nog ontbrekende schakel in een ploeg die in de twee seizoenen daarvoor, onder Van Dijk, de weg naar boven al had ingezet.

'Fast Forward' naar de laatste wedstrijd van dit, net afgelopen, seizoen. HTC is al kampioen en speelt tegen hekkensluiter SP Daarle. Het enige dat nog op het spel staat is de Salverda Trofee. “Ik hoop dat ik in de top drie kom en ieder geval een prijs win”, denkt Wissink voordat die slotwedstrijd begint. “Maar dan schiet je er twee in en en zie je in de rust dat de spitsen op de andere velden niet gescoord hebben.” Nadat Wissink er kort na de rust drie bijmaakt gaat hij er echt in geloven, en vanaf de zijlijn zorgt pa Wissink voor de juiste motivatie. “Hij zei dat Youp Kok er al drie gemaakt had en ik bleef maar gaan. Maar hij zat dus de hele tijd maar te ouwehoeren.” Het zorgt er wel voor dat Wissink er nog drie maakt, wat zijn totaal op acht brengt en daarmee drie punten boven SVI-spits Youp Kok.

Als het laatste fluitsignaal klinkt, rent Wissink naar de zijlijn. “Geef me die telefoon! Ik moet het zelf zien.” Even later is daar het besef dat hij het toch echt geflikt heeft. Hij is Youp Kok en Robbin Bastiaan gepasseerd en heeft ook Nejim El Atiaoui achter zich gelaten. “Verdomme, wat een mooi seizoen is dit. Beter dan dit wordt het niet”, beseft Wissink. “Meeste goals ooit voor HTC in een seizoen, kampioen, topscorer van Zwolle. Dit overkomt me nooit meer.”

De Nummer Twee (Youp Kok SVI, 22 treffers, 250 euro)

Voor de man die bijna het hele seizoen bovenaan staat, in de eerste seizoenshelft nog zij-aan-zij met titelverdediger Joey Platenkamp van VSW, zijn de druiven zuur. Hij prikt er nog wel eentje in tegen Hulzense Boys, maar dat zijn er twee te weinig. “Ik baalde in het begin wel, maar er was weinig tijd om te balen”, zegt Kok, die met SVI uiteindelijk via de nacompetitie promoveert naar de eerste klasse, een historische prestatie. “Helemaal prima zo.”

De Nummer Drie (Robbin Bastiaan ZAC, 20 treffers, 100 euro)

De enige speler in de top drie die al eens op het podium stond. In het seizoen 2013/2014 waren zijn 35 treffers net niet genoeg om Lodewijk de Vries voor te blijven. Werd ZAC destijds kampioen van de vierde klasse, afgelopen seizoen deed het dat in de derde klasse. “Als dan met Stan ook nog een oud-ploeggenoot mag winnen, is het helemaal goed zo”, aldus Bastiaan.