De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Spaanse furie en onvriendelijkheden in hoogste categorie op Peperbus Open

Spaanse furie en onvriendelijkheden in hoogste categorie op Peperbus Open
Brais Vila in actie bij ZLTB.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Vergelijkingen met Spaanse toptennissers zijn niet op zijn plaats, maar dat Brais Vila in woord en gebaar een echte Spanjaard is op de tennisbaan, lijdt geen twijfel. Met zware spinballen en Spaanse furie nam hij het op tegen een aantal van de beste spelers in Zwolle op de Your Hosting Peperbus Open van ZLTB, het sterkst bezette tennistoernooi binnen de stadsgrenzen. “Vamos!”

Vriendelijkheid is ver te zoeken donderdagavond op baan 2 van ZLTB, waar Johan van Urk en Brais Vila elkaar het leven zuur maken in wat voor beide spelers de tweede groepswedstrijd is in de hoogste categorie van de Peperbus Open (herenenkel 2). “Ik heb gewonnen, maar dit was niet leuk”, zegt Brais Vila, een Spanjaard die vanwege zijn professie als tandarts naar Nederland is geëmigreerd en in Meppel werkt in een groepspraktijk. Hij woont in Zwolle, boven een winkel in de Diezerstraat. Tennissen deed hij ook al voor zijn emigratie en aangezien dat in Spanje hoofdzakelijk op gravel gebeurt was de keuze in Zwolle snel gemaakt. ZLTB is namelijk de enige club in Zwolle die een meerendeel aan gravelbanen heeft. In zijn geboorteplaats La Coruna, in de noordelijk gelegen provincie Galicia, had hij nog nooit een kunstgrasbaan gezien.

Brais verhuisde zo’n twee en een half jaar geleden naar Nederland omdat hij in Spanje nauwelijks aan de bak kwam als tandarts. Een tijdje werkte de dertigjarige Spanjaard slechts twee dagen per week in zijn geboorteland. Via een recruitersbedrijf kreeg hij met andere Spanjaarden en Portugezen een drie maanden durende opleiding in Nederland, waar een tekort aan tandartsen was/is. Vlissingen, Zeeland, was zijn eerste Nederlandse woonplaats. “Leuk in de zomer, maar minder in de winter”, zegt Brais, die het in Zwolle beter naar zijn zin heeft. “Ik ben inmiddels wel gesetteld hier.”

'Puta madre'

Met het derde team van ZLTB werd hij dit jaar vierde in de derde klasse van de landelijke competitie. Misschien dat hij volgend jaar een stap maakt naar het tweede team, of als het aan hem zelf ligt, naar het eerste. Hij viel afgelopen seizoen al in tijdens de wedstrijd die het lot van ZLTB 1 in de hoofdklasse bezegelde. Twee duels gingen verloren, maar het hoge niveau smaakte naar meer. Voor de Peperbus Open besloot hij zich daarom in te schrijven voor de hoogste categorie Herenenkel 2, waar hij zich kon meten met twee van de beste spelers van de club, Bas de Vries en Roel Wessels. En dus met Johan van Urk, een Zwollenaar die in Kampen bij KJLTC tennist. Met zware spinballen, veel spreiding en veel initiatief legt Brais hem in de eerste set zijn wil op. "Vamos!" Bij Johan lopen de irritaties over zijn eigen onvermogen hoog op. Het leidt tot oerkreten, discussies en onvriendelijkheden die halverwege de tweede set een climax bereiken. Wat er aan vooraf gaat is ondermeer een discussie over een bal waarvan Johan de afdruk wil zien, maar die volgens Brais zo duidelijk uit is dat-ie daar helemaal geen rekening mee houdt en niet meer weet waar de afdruk precies is. Als Brais even later de game pakt en daarmee op 5-1 gooit hij er een luide 'Vamos' uit gevolgd door een zin met 'la puta madre'. Johan kijkt een beetje verbouwereerd op en vraagt of-hij het tegen hem heeft. Brais wijst naar zichelf en zegt dat hij het over/tegen zichzelf had. "Tuurlijk", zegt Johan ongelovig. Het komt niet meer goed.

Afdruk op het gravel

Bij een 4-3 voorsprong en 30-30 in set twee denkt Johan een ace te slaan, maar volgens Brais is de bal uit. "Als je dat soort ballen uitgeeft, hoeft het voor mij niet meer", zegt Johan, die een afdruk op de lijn aanwijst. Volgens Brais is dat niet de juiste afdruk, maar zelf kan hij er geen aanwijzen. Dat bewijst volgens Johan zijn gelijk, maar Brais weet zeker dat de bal uit was. De patstelling moet worden verbroken door Mika Teters van de wedstrijdleiding, maar de opwinding wordt er niet gauw minder om. Johan kan zijn emoties nauwelijks de baas en moet tot overmaat van ramp slikken dat hij geen ace krijgt, maar (opnieuw) een eerste opslag. Het is het begin van het einde voor de grillige tennisser, die het wel lijkt te geloven verder en de set met 6-4 verliest (6-1, 6-4). Voor zijn laatste wedstrijd op zondag meldt hij zich, vrij laat, af. Het maakt dat De Vries met drie winstpartijen de hoofdprijs pakt. Vila wordt tweede nadat hij vrijdagavond knap met 6-0, 6-4 van Wessels wint.