De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Parcoursrecord Arne Mulder voorziet hardloopfeest van Zwols succes

Parcoursrecord Arne Mulder voorziet hardloopfeest van Zwols succes
Foto: Hans Smit / Sportief Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

(door Wouter Foppen)

ZWOLLE – Bij de eerste doorkomst op de Grote Markt snelt hij zaterdagavond al als een dolle over het parcours. Arne Mulder dendert tijdens de Zwolse Halve Marathon naar een zege op de Wavin 4 Engelse Mijlen en doet dat in een parcoursrecord.

Boem, startschot. Via de Koggelaan door de Van Karnebeektunnel en binnen de kortste keren loopt Arne Mulder al door de binnenstad. Hij gaat op de 4 Engelse Mijlen als een beest tekeer en heeft van de concurrentie helemaal niets te duchten. Bij de eerste doorkomst op de Grote Markt is hij de andere lopers al ver voor en die marge breidt de Zwollenaar alleen nog maar uit. Na 20 minuten en 25 seconden zit de race van Mulder er alweer op en staat hij in de boeken als winnaar van de 4 Engelse Mijlen 2016. Maar dat is niet het enige, want zijn tijd is ook goed voor een parcoursrecord.

“Dit is zeker geen gekke tijd”, reageert Mulder direct na zijn race. “Ik ging lekker hard weg en kon aardig door de tunnel sjezen. Toen dacht ik, laten we maar eens even een ontspannen tempo zoeken. Daarna ging het prima en heb ik lekker gelopen.” Tijdens dat lekkere lopen had de Zwolse atleet genoeg tijd om te genieten van het volop aanwezige publiek. Het betrof natuurlijk een thuiswedstrijd en dat was volgens Mulder aardig te merken. Hij voelde zich als een vis in het water. “Het was weer hartstikke mooi. Dat er zoveel publiek staat, is ongelooflijk. En dan hoor je je naam ook nog zo vaak. Super.”

Halve Marathon

De Halve Marathon werd zaterdag voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door Richard Mengich. De Keniaan snelde naar een tijd van 1:00:37 en daarmee liep hij tevens een nieuw parcoursrecord. Bij de vrouwen ging de overwinning eveneens naar Kenia. Helah Kiprop kwam na één uur, acht minuten en zesendertig seconden over de streep en greep daarmee de zege. Het was dit jaar voor het eerst dat het damesveld eerder vertrok dan de heren. Toch lukte het Mengich om als allereerste over de meet komen.

Vanuit Zwolle kwam René Poppe als eerste man binnen, terwijl Hellen de Vries bij de vrouwen die titel in de wacht sleepte. Voor de BB-loopster was dat een doel op zich. “Mijn tijd maakte vandaag niet zoveel uit. Ik wilde genieten en vooral als eerste Zwolse eindigen. Nou, dat is gelukt. Ook het genieten, want het was weer super gaaf.”