ZWOLLE – De Scania Zwolse Halve Marathon is een hardloopfestijn voor iedereen. Dat onderstreept de organisatie van het grootste sportevenement van Zwolle met het besluit om langs het parcours van zowel de Scania Zwolse Halve Marathon als de Wavin 4 Engelse Mijlen toiletcabines te plaatsen. Er komt om de 500 meter een Dixi, waardoor elke deelnemer eenvoudig een pitstop kan maken voor een kleine of grote boodschap.
Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting is erg blij met dit initiatief. “Geweldig dat de organisatie het verzoek heeft ingewilligd om elke 500 meter een openbaar toilet neer te zetten. Hiermee zijn alle hardlopers verzekerd van een toilet onderweg. Ook lopers met buikklachten of die om een andere reden vaker dan gemiddeld naar het toilet moeten. Tegelijkertijd wordt met deze ludieke actie aandacht gevraagd voor het schrijnend tekort aan openbare, toegankelijke toiletten en onze wens om elke 500 meter een (semi-)openbaar, toegankelijk toilet te hebben in drukke stadscentra. Geweldig toch”, aldus Bernique Tool.
De Scania Zwolse Halve Marathon is het gezelligste hardloopfestival van Nederland. Het festijn wordt jaarlijks in juni georganiseerd door Stichting Halve Marathon Zwolle. Het hardloopevenement zelf bestaat uit twee onderdelen, te weten de 4 Engelse Mijlen (6,4 kilometer) en de Zwolse Halve Marathon. Aan de 4 Engelse Mijlen doen zaterdag 15 juni 6.000 hardlopers mee. En voor de Zwolse Halve Marathon verschijnen 4.000 deelnemers aan de start. In totaal lopen er tijdens het evenement 10.000 atleten in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. Van scholier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde hardloper, in Zwolle is iedereen van de partij!
Over de Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met twaalf alliantiepartners in voor meer openbare, toegankelijke toiletten in Nederland. Eén op de vier buikpatiënten blijft regelmatig thuis uit angst onderweg geen toilet te kunnen vinden. Onder andere de ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, vrouwennetwerk NVVH, reizigersorganisatie Rover en organisaties voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking als Ieder(in), De Zonnebloem en KansPlus, herkennen dezelfde problematiek bij hun achterban en hebben zich aangesloten bij dit initiatief. Het doel is om in 2023 in elke gemeente voldoende toiletten te hebben, zodat iedereen onbezorgd op pad kan.