De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Tiz roze en heeft een hip gouden randje...

Tiz roze en heeft een hip gouden randje...
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Om in coronatijd een eigen zaak te open, je moet het maar durven. Myrthe Zintel (27) doet het, afgelopen zaterdag de officiële opening van Zus aan de Broerenstraat waarmee deze doorgang van Diezerstraat naar Waanders in de Broeren er een dimensie bij heeft gekregen.

Zintel staat voor leergierig, enthousiast, ondernemend, creatief en gastvrij. Zo profileert zij zich op LinkedIn. Dat alles verpakt in een winkel die, zoals ze het zelf zegt, er nog niet was in Zwolle. Een kadoshop met een drankje-to-go en een opvallend interieur waar een afbeelding van een jonge Brigitte Bardot wordt geflankeerd door een gouden paardenhoofd. Het moet vooral vrolijk en happy zijn want dat wil de in Alkmaar geboren en in Broek in Langedijk opgegroeide Myrthe overbrengen. Jaren geleden kwam zij voor de liefde naar Zwolle; inmiddels is ze ook verliefd geworden op de stad. Een blijvertje, zo lijkt het. Hoe zij aan haar cadeaus komt? “Ik koop in wat ik leuk vind, soms bedenk ik dat ter plekke. Zelf wil ik ook unieke cadeaus en houd ik van bijzondere kunstobjecten. Soms is het toeval. Zo liep ik eens tegen een roze wc-bril bij de LIDL aan. Heb ik gekocht, misschien verklaart dat mijn voorliefde voor roze. Met een tikkeltje goud.”

Leergierig
“Dat ben ik en dat heeft zowel voor- als nadelen. Iets wat je leert kan ook een struikelblok vormen. Om mijzelf te ontwikkelen, wil ik nieuwe dingen leren. Mijn opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, culturele en maatschappelijke vorming, heeft mij een eind op weg geholpen.”

Enthousiast
“Heel enthousiast, ik heb dit aangedurfd en geloof in dit concept. Niet iedereen was het daarmee eens. Goedbedoelde adviezen, ik sloef ze in de wind, deed juist het tegenovergestelde. Grote vraag, is Zwolle hier klaar voor? Dan zeg ik op mijn beurt, iemand moet beginnen, anders ben je wellicht te laat. Ik wil gewoon een hippe tent uitstralen.”

Ondernemend
“Ik ben altijd al ondernemend geweest, nieuwe dingen bedenken. In mijn hoofd zitten wel 100.000 ideeën, bij wijze van spreken. Best vermoeiend. Tijdens mijn studie heb ik samen met een vriendin het project Tut & Thee voor ouderen in verzorgingshuizen opgestart; op een laagdrempelige manier oudere dames met elkaar in contact brengen om de dagelijkse sleur te doorbreken. Kijk ik heel leuk op terug. In Zwolle heb ik daar nu te weinig tijd voor, misschien iets voor de toekomst.”

Creatief
“Mijn studie heeft mij geleerd om op een creatieve manier mensen met elkaar te verbinden. Zus vind ik een hele creatieve zaak om het binnenste van de mens naar buiten te brengen. Wat de naam betreft, die is eigenlijk zomaar ontstaan. Ik ben een zus, heb een zus en vond het wel leuk om de Broerenstraat een zus te geven.”

Gastvrij
“Ik stel mensen graag op hun gemak. Tien jaar werken in de horeca, een aantal Zwollenaren kennen mij van het Wijnhuis, hebben mij gevormd tot degene die ik nu ben. Vaak gaat het om details, kleine dingetjes. Als een vaste gast binnenkomt, zet ik zijn of haar drankje al op tafel. In de nabije toekomst hoop ik de benodigde vergunningen te krijgen om bij Zus ook horeca te kunnen bieden. Voorlopig eerst maar een take-away drankje met een donut.”