De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘No foodwaste’ voor Judith en Eline

‘No foodwaste’ voor Judith en Eline
Foto: Sander Otter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Voedselverspilling is onnodig. Met die gedachte gaan Judith Elders – bekend van Meisjes van Plezier - en Eline Stolk van ErvaringRijker aan de slag. Twee zielen, een gedachte en dat mondt uit in een bijzonder plezierig project waarmee zij vanaf aanstaande maandag de boer opgaan. Niet belerend, maar spelenderwijs en ‘coronaproof’. Dat alles ook nog eens verpakt in een goodybag vol verrassingen.

Aan enthousiasme geen gebrek als de beide dames hun verhaal doen. Ze vallen spreekwoordelijk bijna over elkaar om hun project Meet & Feed aan te prijzen. Creativiteit en leef je uit, het is aan Judith en Eline helemaal besteed. De een, Judith, doet alles wat met plezier – behalve dat - te maken heeft, de ander, Eline, is goed in het bedenken van leuke momenten rond het thema eten. Breng die twee bij elkaar, zo gezegd, zo gedaan. Met dank aan yoga waar beiden verleden jaar met elkaar in contact zijn gekomen. “Voedselverspilling, dat is toch maf, wij willen daar iets aan doen en wel op een plezierige wijze”, zegt Eline. Samen hebben ze begin dit jaar een eerste ervaring opgedaan tijdens de themaweek Buitensporig op het station van Zwolle. “Ruim 300 gasten hebben wij toen gratis heerlijke gerechten voorgeschoteld. Van etensresten of producten die anders maar blijven liggen kun je naar hartenlust de meest heerlijke gerechten bereiden. Buitensporig heeft ons gestimuleerd om met veel passie iets nieuws te bedenken.”

Jury
Een creatieve kookwedstrijd, dat rolt uit de koker van Judith en Eline. Helemaal coronaproof want het koken gebeurt bij de deelnemers thuis. Met een deskundige jury, op afstand, onder leiding van de Librije en meerdere chef-koks uit de Zwolse culinaire wereld. Deze jury beoordeelt het product en bekijkt de opnames waarin de kandidaten uitleg geven van hetgeen zij hebben gemaakt. Donderdag 25 juni 2020 wordt de uiteindelijke winnaar van Meet & Feed bekend gemaakt. Waar dat gaat plaatsvinden is nog niet definitief maar de beide dames hopen op een ‘go’ van theater de Spiegel.

Goodiebag
Meet & Feed werkt samen met meerdere Zwolse bedrijven en onderwijsinstellingen. “Het is ook een educatief project want onze kookwedstrijd staat open voor scholen en zorginstanties. Deelnemers betalen € 10, - voor een goodiebag vol lekkers waarmee gekookt moet worden. Met lekkers bedoelen wij een heel breed aanbod van producten om spelenderwijs thuis mee aan de slag te gaan. In de goodiebag naast de kookproducten heel veel extraatjes zoals een ‘patatje met’ en een kruidenpotje”, licht Judith deze kookwedstrijd nader toe.

Partners
Om de thuiskookwedstrijd in goede banen te leiden hebben Judith en Eline de afgelopen weken meerdere partners mogen begroeten. De Horecamannen, Eef Stel, de Huppe, Vidiveni, Brass Boer, Fietsjoe, de Vreugdehoeve, festival Woest, Pestengasthuys, Stichting Kringloop Zwolle, Sligro, Overesch, Uw Stadsboer, de Belgische Keizer, GuuZs, Jongsma Sierteelt en Thorbecke Scholengemeenschap; allen hebben zich verbonden aan deze bijzondere kookwedstrijd. Ook belangrijk, voor het geld doen Judith en Eline dit niet. “Hier valt niets aan te verdienen. Met dit project zoeken wij de verbinding, het samenwerken met anderen om voedselverspilling tegen te gaan. Actie geeft reactie, juist in deze tijd maak je herinneringen. Samen met Eline en onze partners wil ik knallen als een malle”, zegt Judith die met haar evenementenbureau vanwege de covid-19 even in een pauzestand is beland.
Info: www.meetandfeed.nl.