De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Op een mooie Pinksterdag…

Op een mooie Pinksterdag…
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Komende maandag 1 juni om 12.00 uur, nu al een historisch horeca moment. Wordt het een soort van D-day waarbij de ‘d’ niet staat voor dicht maar voor daglicht, want dat gaat onze horeca weer zien. Deuren worden heropend, terrassen vullen zich, het nieuwe horecanormaal krijgt gestalte. Maar kunnen horecaondernemers uit de voeten met de anderhalvemeterregel? Een rondje langs drie Zwolse kroegen waarbij het direct duidelijk wordt dat, naast blijheid, er ook onduidelijkheid is.

Sylvia van Raay, ’t Kroegje
“Ik ben blij, in die zin, dat de horeca weer open gaat. Of dat voor mij veel zoden aan de dijk zet, is nog maar de vraag. Begin dit jaar heb ik van de gemeente, bij monde van wethouder René de Heer, een afwijzing gekregen op mijn verzoek om een terras voor de zaak te mogen opstellen. Jammer, nu kan ik eigenlijk vrij weinig. Mijn hoop is gevestigd op de gemeenteraad die gaat bekijken of terrasverruiming in het algemeen voor de Zwolse horeca haalbaar is. Ook gaat de Zwolse afdeling van Horeca Nederland een terrassenplan bij de gemeente indienen. Mijn kroeg kan binnen, met inachtneming van die anderhalve meter, amper acht gasten kwijt. En je weet, bij tien bier gaan ze elkaar om de nek pakken. Ligt natuurlijk ook aan de gasten, houden zij in voldoende mate rekening met de voorschriften? Toch blijft er bij mij, na de persconferentie van Rutte en De Jong, iets van onduidelijkheid hangen. Bijvoorbeeld bedienen, moet dat achter een plastic schot? En wat betreft het reserveren, mag dat ook aan de deur van de zaak? Laten we eerlijk zijn, met acht gasten in de kroeg zijn de kosten hoger dan de baten. Dan is het meer een service naar de gast toe. Dan kost het mij geld want ik heb (nog) geen terrasomzet. Kortom, er spelen best wat dilemma’s om met veel vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. Voorop staat bij mij gezondheid, zowel voor mijzelf als voor de gast, voorop.”

Arthur van Tongeren, Proeflokaal van Zwolle
“Wat ik vooral heb gemist, is het contact met de gast. Ik ben blij dat ik hen weer mag begroeten. Ik ben dus blij maar verwacht niet dat het een feestelijke heropening wordt. Het is leuk dat ik open mag zijn in een kroeg die ook nog eens helemaal opnieuw geschilderd is. Het liefst zie ik hen voor de kroeg want daar kan ik, met wat statafels en tonnetjes, de meeste mensen kwijt. Tenminste, als dat mag van mijn buren. Ik verwacht daar geen problemen mee. Met die anderhalvemeter kan ik binnen hooguit een mannetje of zes, zeven kwijt. Wat betreft de gezondheidscheck vooraf, dat vind ik wel een dingetje. Het moet, ik zal het doen, maar het hoort niet bij de sfeer van een kroeg. Het onverwachte, soms een zoete inval, dat maakt de kroeg juist leuk. Over de toekomst maak ik mij geen zorgen. Ik heb er vertrouwen in, werk met financiers en leveranciers die meedenken, we redden het de komende maanden wel. Dus, wees welkom.”

Huub Gillissen, Swolsch Café
“Tweede Pinksterdag zijn er voor mij twee opties, heropen de zaak en confirmeer je aan de regels of je gaat niet open. Dat laatste is voor mij not done; ik ben ondernemer en wil draaien maar een normale omzet zit er onder de huidige omstandigheden niet in. De anderhalvemeterregel betekent voor mij dat ik binnen maximaal 15 gasten kan hebben. Ongeacht een verdere versoepeling. Ik had het logischer gevonden als een gastencapaciteit aan de oppervlakte van de zaak werd gerelateerd. Oké, ik ga ervan uit dat mijn gasten hun gezonde verstand gebruiken en de speelruimte in acht nemen. Desondanks blijft er onduidelijkheid. Er komt een groep van vier personen, hoe doe ik dat? Ik wil niet te negatief doen maar eigenlijk zie ik de huidige regeling niet zitten. Dit café heeft op vrijdag en zaterdag mensen die een feestje willen bouwen. Mag dus niet terwijl het voor mij topdagen qua omzet zijn. De overige dagen zijn als het ware de krenten in de pap. Waar ik echt op hoop is een anti coronaprik en snel testen. Als het vaccin er is, ga ik acht weken carnaval vieren. Serieus, we hebben nu bijna tien weken mooi weer achter de rug. Je zult zien, de terrassen gaan weer open en de junimaand wordt een natte maand. Of, je hebt een vol terras en het gaat regenen. Dan wil iedereen naar binnen. Dan heb ik een probleem.”