De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse horecaondernemers betalen dit jaar geen terrasbelasting

Zwolse horecaondernemers betalen dit jaar geen terrasbelasting
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Om horecaondernemers in Zwolle door de coronacrisis te helpen, hoeven zij dit jaar geen terrasbelasting (‘precarioheffing’) te betalen. Dat kost de gemeente 300.000 euro.

Met deze kwijtschelding wil de gemeente bijdragen aan herstel van veerkracht en vitaliteit van de Zwolse binnenstad. Eerder was er al uitstel van betaling tot 1 september verleend. “Door afstel ontstaat duidelijkheid en perspectief voor horecaondernemers en de binnenstad”, meldt de gemeente in een persbericht.

Schade

“Vanaf het begin van de lockdown (15 juni) tot 1 juni hebben de terrassen volledig stilgelegen. Tijdens het voorjaar wordt normaal gesproken een flink deel van de jaaromzet gehaald, zeker met zonnig en aangenaam voorjaarsweer zoals dit jaar. De opgelopen schade kan gedurende de rest van het jaar nauwelijks worden goedgemaakt omdat bij terrassen geen sprake is van een inhaalvraag. Ook moeten terrasbezoekers vanaf de versoepeling op 1 juni anderhalve meter afstand houden, waardoor er veel minder mensen op de terrassen kunnen zitten.”

Cultuur
De economische schade voor zowel horeca als daarmee verbonden sectoren kan volgens de gemeente enorm oplopen. “Dreigende faillissementen en leegstand zouden vastgoedbedrijven en leveranciers in zwaar weer kunnen brengen. De stijging van WW-aanvragen is in de horeca het sterkst van alle sectoren. Ook komt het winkelen in de binnenstad zonder horeca maar moeizaam van de grond. Horeca en cultuur blijken steeds belangrijker motieven voor een bezoek aan de Hanzestad. Tot slot maakt geldnood ondernemers kwetsbaar voor louche types, die in zulke omstandigheden kansen zien voor ondermijnende activiteiten.”

Cultuursector
Door volledige kwijtschelding van terrasbelasting wil de gemeente de horeca extra armslag bieden. “Door de verwevenheid met andere sectoren kan de gunstige uitwerking een sneeuwbaleffect hebben op de economie van de Zwolse binnenstad. De kostenpost van 300.000 euro komt uit de reserves van de gemeente. Voor de eveneens belangrijke en getroffen cultuursector worden nog aanvullende maatregelen uitgewerkt.” Daarvoor willen burgemeester en wethouders eerst afwachten met welke aanvullende steunmaatregelen het kabinet komt.